Rusija upozorava na provokacije hemijskim oružjem u Idlibu

Rusija upozorava da bi u Siriji moglo doći do novih provokacija uz korištenje kemijskog naoružanja, upozorio je Aleksandar Šulgin, stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Zbog toga je pozvao Organizaciju da ne previdi izvještaje o mogućim provokacijama.

"Zapadne države žele politiziranu Organizaciju za zabranu kemijskog oružja. Lipanjska sjednica država članica je živopisan prikaz toga. Tada je, na inzistiranje Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, poslan politički signal o spremnosti tajništva da provede nevažne funkcije uspostavljanja krivice o korištenju kemijskog oružja", rekao je Šulgin.

Svi upozoravaju na hemijsko oružje

Po njegovim riječima, u ovoj situaciji bi Organizacija za zabranu kemijskog oružja "mogla zauzeti stav i ukazati na neprimjerenost takvih provokacija".

Rusko Ministarstvo obrane ranije je upozorilo na mogući inscenirani napad kemijskim oružjem protiv civila u Idlibu, koji je pod kontrolom pobunjenika, navode moskovski mediji.

Agencija Reuters također je prenijela upozorenje posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju Staffana de Misture da bi u borbama za Idlib obje sukobljene strane mogle upotrijebiti kemijsko oružje.

U međuvremenu se oglasio i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, upozorivši Zapad da se "ne igra vatrom" u sirijskoj provinciji Idlib.

"Sprema se nova provokacija, kako bi se omeli planovi za provedbu antiterorističke operacije u Idlibu. Naša ministarstva obrane i vanjskih poslova su iznijela činjenice kako bi se uputilo jasno i snažno upozorenje našim zapadnim kolegama da se ne igraju vatrom", rekao je Lavrov, a prenijela agencija Tass.

Ugroženo tri miliona ljudi

Iz UN-a su pozvali Rusiju, Iran i Tursku da spriječe borbe u sirijskoj pokrajini Idlib, gdje se Vladine snage spremaju za ofenzivu na pobunjenike.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na situaciju u Idlibu, poručivši kako tamo raste rizik od humanitarne katastrofe.

I on je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da pokušaju obuzdati nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rješenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi gotovo tri milijuna ljudi.