S. Arabija nudi SAD-u da pošalje vojsku u Siriju

Šef saudijske diplomatije kazao kako ponuda o razmještanju trupa 'nije nova'.

Saudijska Arabija vodi razgovore  sa Sjedinjenim Američkim Državama oko razmještaja trupa u Siriji u sklopu šire međunarodne koalicije, kazao je ministar vanjskih poslova ovog kraljevstva Adel Al-Jubeir.

On je u utorak kazao kako ponuda o razmještanju trupa „nije nova“, te dodao kako je Rijad ranije to predlagao bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami.

„Razgovaramo sa SAD-om, a to činimo od početka sirijske krize, o slanju snaga u Siriju. To smo predlagali i prethodnoj administraciji, da će Saudijska Arabija, ako SAD pošalje svoje snage, razmotriti zajedno sa još nekim državama da pošalje snage u sklopu tog kontigenta“, istakao je al-Jubeir tokom konferencije za medije u Rijadu gdje je bio i prvi čovjek UN-a Antonio Guterres.

Saudijska Arabija je objavila spremnost za razmještanje kopnenih trupa 2016. godine u sklopu borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Zračne snage kraljevstva su učestvovale u zračnoj kampanji protiv ISIL-a od samog početka 2014. godine, ali Rijad nije poslao kopnene jedinice.

 

Američke snage u Siriji

Ova vijest dolazi dan nakon što je Wall Street Journal objavio kako američki predsjednik Donald Trump razmatra formiranje arapskih snaga, u kojima bi bili vojnici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje bi zamijenile američko vojno prisustvo u Siriji.

Novi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton se nada kako će u jedinicama biti i egipatske snage, a prema navodima arapske jedinice bile bi zadužene za stabilizaciju sjeveroistočnog dijela Sirije.

Al Jazeerina novinarka Patty Culhane iz Washingtona javlja kako će američki odbrambeni establišment biti „veoma oprezan“ kada je riječ o saudijskom planu.

„Postoji velika zabrinutost među liderima američke vojske zbog mogućnosti saudijskih snaga – samo pogledajte rat u Jemenu gdje im SAD pomaže sa obavještajnim podacima i dotokom goriva. Tamo je u toku humanitarna katastrofa, na udaru su brojne škole i bolnice, što izaziva veliku zabrinutost aktivista za ljudska prava“, ističe ona.

Drugo ključno pitanje je šta će se desiti sa američkim trupama i da li se očekuje da one ostanu u sklopu proširene misije, dodaje Culhane.

„Nije u potpunosti jasno da li će se Trump složiti sa time“, kaže novinarka.

Procjenjuje se kako u Siriji boravi 2.000 vojnika SAD-a.