Sabah: Tijelo Khashoggija rastopljeno u kiselini

Ubice saudijskog novinara Jamala Khashoggija, usmrćenog u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, rastopile su tijelo žrtve u kiselini i bacile ga u kanalizaciju, piše danas turski list Sabah, čije tvrdnje prenose zapadni mediji.

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, ističe taj provladin dnevnik, ne navodeći izvore.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara, za kojeg se navodi da je bio kritičar vlasti u Rijadu, rastopljeno u kiselini a, kad je pretvoreno u tečnost, ubice su je izlile u kanalizaciju, piše list Sabah.

U prvi mah saudijske vlasti su izričito negirale ubistvo Khashoggija, ali su na kraju priznale da je on ubijen u akciji koju, kako je naglašeno, Rijad "nije odobrio".

Potom je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u članku koji je objavio Washington Post, list za koji je pisao i Khashoggi, optužio je "najviše nivoe saudijske vlade" da su naručile ubistvo, isključujući pri tom saudijskog kralja Salmana

Turska štampa bliska vlastima i turski neimenovani zvaničnici su, prema navodim zapadnih agencija, u vezu sa aferom ubistva stalno uplitati saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana.

Krajem oktobra i tužilaštvo u Istanbulu tvrdilo je da je Khashoggi ubijen čim je ušao u saudijski konzulat, a da je kasnije negovo tijelo raskomadano.