Sabina Ćudić: Vlada FBiH poručila žrtvama da jesu same

asd
Parlament Federacije BiH večeras je odbio da usvoji Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača koji je predložila Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke.

“Zakon koji je odbijen nudi zaštitu osobama koje prijavljuju kršenje ljudskih prava, korupciju, generalno nezakonite radnje, kakve su i zlostavljanje štićenika u Zavodu u Pazariću, seksualno zlostavljanje i uznemiravanje o kojem se ovih dana intenzivno govori, mobing i diskriminaciju… Izgovor Vlade bio je da nema potrebe za ovim zakonom jer je Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, koji Vlada smatra sličnim zakonu koji sam predložila, prije tri godine usvojen u vidu Nacrta. Međutim, taj zakon, čak i da je sličan, nije nikada usvojen”, poručila je Sabina Ćudić putem saopštenja.

Smatra da je ovim odbijanjem Vlada je mnoge koji su spremni da stanu u odbranu obespravljenih obeshrabrila da to učine. “Samim žrtvama je poručila da su same”, istaknula je Ćudić.

Osim toga, navodi Ćudić, obeshrabrujuća je i činjenica da Vlada nije u stanju prepoznati suštinske razlike između Zakona o zaštiti uzbunjivača i Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije ili da svjesno stvara zabludu o njihovoj sličnosti: “Korupcija jest jedna od pošasti našeg društva, ali ona ne obuhvata nasilje, seksualno ili bilo koje drugo, različite vrste diskriminacije, uznemiravanja i sl. Ako ikad i usvoje Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, njegovom primjenom neće se početi rješavati problemi koje sam adresirala u Zakonu o zaštiti uzbunjivača”, navela je.

Podsjećamo, Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, odnosno prijavitelja korupcije u FBiH, koji je predložila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za razliku od tog teksta, odobren je zaključak predložen iz Stranke demokratske akcije (SDA) da Federalna vlada putem Ministarstva pravde, pripremi nacrt zakona iz te oblasti, koji će biti u skladu sa evropskim standardima i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Ćudić je prije glasanja o zakonu obrazložila da se on ne odnosi samo na prijavitelje korupcije već i na niz drugih krivičnih djela kao što su seksualno uznemiravanje ili druga ozbiljna kršenja ljudskih prava poput onih zabilježenih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Predviđene su i sankcije za lažno prijavljivanje, odnosno mehanizmi za zaštitu dostojanstva osoba koje neko neosnovano optuži za korupciju ili zlostavljanje, dodala je Ćudić.