"Sačuvati 5.200 radnih mjesta i zadržati novac u BiH"

Home

"Sačuvati 5.200 radnih mjesta i zadržati novac u BiH"


Sastanak predstavnika bh. i hrvatskih institucija koji je danas upriličen u Sarajevu samo je jedan u nizu sve dok se ne dođe do konačno restrukturiranja hrvatskog giganta "Agrokor", a plan rekonstruiranja bi trebao biti prezentiran za 15 dana, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Sve će se učiniti kako bi se sačuvalo 5.200 radnih mjesta u Agrokorovim firmama u BiH. Sukladno tome, kako je poručeno na današnjem sastanku, svi moraju realizirati svoje obaveze i plaćati račune prema uposlenima, dobavljačima i državi. Neće biti poduzimanja mjera koje bi na bilo koji način značile izvlačenje kapitala iz Agrokorovih firmi u BiH, a u narednim danima biće imenovani povjerenici entitetskih vlada u Konzumu BiH koji će kontrolisati novčane tokovi i isplate.

"Plan aktivnost restrukturiranja Koncerna Agrokor i eventualni uticaj na BiH bit će prezentiran u narednih 15 dana. Mi iz BiH smatramo da bilo kakva sanacija Agrokora ne bi mogla ići na štetu domaćih kompanija u BiH", izjavio je Zvizdić. 

Na sastanku kojem su prisustvovali i predstvanici entitetskih vlada, UIO BiH, Centralne banke, Agencije za osiguranje depozita, VTK, povjerenici hrvatske vlade za pitanje Agrokora prezentirali su zakonska rješenja u RH. Kada je u pitanju BiH, mnogo više znaće se u narednih 15 dana. Lažnom optimizmu nema mjesta, ovo je bitka koja i dalje traje, poručio je povjerenik hrvatske vlade.

"Teška situacija bi se prelila i na sve zemlje regije, ali smo to uspjeli spriječiti. Sada se bavimo izdvojenim problemima Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. Sve ćemo učiniti da se sačuvaju sva radna mjesta te da se počnu plaćati računi, jer mi nismo plaćali svoje račune na vrijeme, a potom i da se plate porezi i plate svih uposlenika u sistemu", kazao je Anto Ramljak.

Novinarska pitanja danas nisu bila dozvoljena pa smo ostali uskraćeni za informaciju koliko su doista dugovanja Agrokorovih firmi u BiH.

Govori se o 130 milliona u Federaciji BiH, a u RS prema resornom ministru oko 5 miliona iako dobavljači, ali i predstavnici Privredne komore RS-a tvrde da je riječ o najmanje stotinu miliona maraka. Iz Vijeća ministara BiH potvrdili su nam kako će konkretne informacije biti poznate za 15 dana zajedno sa podacima o mjenicama i kreditnim zaduženjima koji sada ovdašnje valsti najviše brinu .

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ponovio je i danas da kompanije Agrokora BiH dugovanja prema radnicima nema.

Informacije o navodnim otkazima nemoguće je provjeriti no i priče dobavljača se razlikuju. Jedan od najvećih u RS naglašava kako Konzum gasi požare sporadično što bi moglo izazvati revolt kod ostalih dobavljača.

Rekacija na ove navode nema.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Čet, 27/04/2017 - 19:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top