SAD će možda morati da produže mjere do 2022. godine

sadasd
Sjedinjene Američke Države će možda morati da produže mjere socijalnog distanciranja, poput zatvaranja škola ili naredbi da se ostane kod kuće, sve do 2022. godine, ukoliko vakcina protiv korona virusa ne bude uskoro dostupna, javlja CNN, pozivajući se na predviđanja istraživači sa Harvarda.

Tim s Harvard škole za javno zdravstvo koristio je saznanja o kovidu-19, ali i drugim korona virusima kako bi napravio moguće scenarije trenutne pandemije.

"Može se zahtjevati povremeno distanciranje sve do 2022. godine, osim ako tretmani ili vakcina ne postane dostupna. Čak i u slučaju njegovog nestanka, nadzor nad virusom trebalo bi održavati jer bi ponovni rast zaraze mogao biti moguć do 2024. godine", navodi se u izvještaju.

Autor studije i profesor epidemiologije Mark Lipsič ukazao je, u razgovoru sa CNN, da ukoliko se izabere model socijalnog distanciranja, možda će biti neophodno da traje nekoliko godina, "što je očigledno veoma dug period".

Autori studije navode i da su svjesni da bi takva mjera imala duboko negativne ekonomske, socijalne i obrazovne posljedice.

Njihova nada je da će istraživači pomoći da se identifikuju slične projekcije epidemije, alternativnim pristupima, identifikovati komplementarne načine borbe i podstaći dalja razmišljanja kako pandemiju staviti pod kontrolu.

Izvor: