SAD će odgovoriti na smrtonosni hemijski napad u Siriji

Rusija i SAD razmijenile su u UN-u oštre prijetnje kada je ruski ambasador upozorio Vašington na "nesagledive posljedice" ako napadne Siriju, a američka ambasadorica uzvratila da su ruke Moskve uprljane krvlju sirijske djece.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti sazvana je zbog navodnog hemijskog napada na pobunjenički grad Dumu u Siriji prošlog vikenda u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi.

Negiranje napada

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njene saveznike Rusiju i Iran, koji negiraju da se napad uopće dogodio.

- Nije bilo nikakvog hemijskog napada - rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzia.

- Kroz određene kanale komunikacije već smo prenijeli SAD da bi upotreba vojne sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije, gdje su na zahtjev legitimne sirijske vlade raspoređeni ruski vojnici, mogla dovesti do nesagledivih posljedica - istaknuo je.

Nebenzia je dodao da bi istražitelji UN-ove agencije za hemijsko oružje trebali odletjeti u Siriju te im je ponudio zaštitu ruske vojske i sirijskih vlasti.

SAD će odgovoriti

Američka ambasadorica Niki Hejli (Nikki Haley) naglasila je da će SAD odgovoriti na smrtonosni hemijski napad u Siriji, bez obzira na to hoće li Vijeće sigurnosti reagirati ili ne.

- Došli smo do tačke u kojoj svijet mora vidjeti da je pravda zadovoljena - istaknula je.

- Ovaj će trenutak ostati zapamćen u historiji kao onaj u kojem je Vijeće sigurnosti ili ispunilo svoju dužnost ili pokazalo nemoć i nije zaštitilo sirijski narod. Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti - naglasila je Hejli.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava ranije je ukorio članice Vijeća sigurnosti da nisu učinile ništa osim "jalovih osuda" napada.

- Neke vrlo moćne zemlje direktno su uključene u sukob u Siriji, a ipak su u potpunosti zakazale u zaustavljanju ovog zloslutnog povratka u vrijeme kada se hemijsko oružje moglo slobodno koristiti - rekao je u saopćenju Zeid Ra'ad el-Husein.

Tramp obećao važne odluke o Siriji u roku od 48 sati

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao je u ponedjeljak da će u roku od 48 sati donijeti važne odluke o Siriji, jačajući pritisak na sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al Assad) nakon navodnog hemijskog napada na Dumu koji je izazvao oštre međunarodne osude, no Rusi tvrde da ondje nisu pronašli tragove hemijskog oružja.

- To je bilo okrutno, strašno - kritizirao je Tramp govoreći o navodnom napadu otrovnim plinovima u subotu na Dumu, posljednje pobunjeničko uporište na rubu Damaska.

- To se ne može tolerirati - dodao je, obećavši da će donijeti "važne odluke" u idućih 24/48 sati, nakon što je već upozorio sirijski režim i njegove saveznike Moskvu i Teheran da bi mogli "platiti visoku cijenu" zbog toga.

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis), također, vrši pritisak.

- U ovom trenutku ne isključujem ništa - rekao je.

No, ruska vojska objavila je u ponedjeljak da nije pronašla nikakve tragove hemijskog napada u Dumi, prenosi Interfax.

Odlučnije postavljanje međunarodne zajednice

Ministarstvo odbrane objavilo je da su ruski vojni ljekari pregledali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu utvrdili nikakve simptome trovanja hemijskim oružjem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je "nedopustiv karakter provokacija i nagađanja" o tom navodnom hemijskom napadu. Moskva je ranije poručila da "treba pažljivo razjasniti" ono što se dogodilo u Dumi.

U međuvremenu, u ponedjeljak je izveden raketni napad na vojnu bazu sirijskog režima T-4, u središnjem dijelu zemlje. Damask i Rusija za to optužuju Izrael.

Pariz i Vašington opovrgnuli su da stoje iza tog napada. Dan prije prijetili su sirijskom režimu snažnim odgovorom nakon što su potvrdili korištenje hemijskog oružja u Dumi, prenosi Index.