SAD i Kina uvele nove carine: Eskalirao trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije

Carinjenje svakih 100 milijardi dolara vrijednog uvoza dovodi do smanjivanja globalne ekonomije za otprilike 0,5 posto

Trgovinski rat između SAD i Kine je eskalirao nakon što su dvije najveće svjetske ekonomije međusobno uvele nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz. 

Najnovija runda carina znači da je vrijednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka jula dosegnula 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni trgovinski rast.

Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internetskoj stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine.

Kineska državna novinska agencija objavila je potom da će Peking sa svoje strane uvesti odgovarajuće carine, kako je i ranije planirano.

Najnovije carine Vašingtona zahvatit će proizvode poput poluvodiča, plastike, hemikalija i željezničke opreme. Kineska lista ocarinjenih američkih proizvoda sadrži njih 333, u širokom rasponu od ugljena, goriva, čeličnih proizvoda, autobusa i medicinske opreme.

Kinesko ministarstvo trgovine potom je objavilo da je Peking prisiljen nastaviti uzvraćati nakon posljednje primjene američkih uvoznih carina. Kina će, najavljeno je, podnijeti pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv ovog američkog poteza.

Vašington će ove sedmice razmatrati i predloženu listu za carinjenje dodatnih 200 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Ekonomisti procjenjuju da carinjenje svakih 100 milijardi dolara vrijednog uvoza dovodi do smanjivanja globalne ekonomije za otprilike 0,5 posto.

Izravan utjecaj na kineski ekonomski rast pritom procjenjuju ove godine od 0,1 do 0,3 postotna boda te nešto manje za SAD, no upozoravaju da će negativni utjecaj carina iduće godine biti veći, zajedno s kolateralnim štetama za obje trgovine i kompanije koje su povezane s kineskim globalnim opskrbnim lancima.

Nedavno je Tramp (Donald Trump) zaprijetio uvođenjem carina na sav kineski uvoz u SAD, koji premašuje 500 milijardi dolara godišnje, ukoliko Peking ne pristane na znatne promjene u svojim politika zaštite intelektualnog vlasništva, subvencijskih programa za industriju te ne počne kupovati više američke robe.

Ta brojka daleko je veća od vrijednosti roba koju Kina uvozi iz SAD, što jača zabrinutost među analitičarima da bi Kina mogla razmotriti druge vrste odmazde, poput otežavanja poslovanja američkim firmama u Kini ili deprecijacije juana kako bi pomogla svojim izvoznicima.

CompTIA, udruženje tehnoloških kompanija, prozvalo je nove američke carine na tehnološke proizvode „neodgovornim i obmanjujućima”.

- Te carine neće samo ozbiljno potkopati američku globalnu konkurentnost i liderstvo u najnovijim tehnologijama, nego će ugroziti i infrastrukturu američke nacionalne sigurnosti - izjavila je Elizabet Himan (Elizabeth Hyman), izvršna potpredsjednica tog udruženja.