SAD nakon razorne oluje: Poslije Harvija udaviće nas prevaranti i kriminalci

Home

SAD nakon razorne oluje: Poslije Harvija udaviće nas prevaranti i kriminalci


Američke vlasti se pripremaju za talas prevara i drugih kriminalnih aktivnosti poslije pogubnih kiša koje je donio uragan Harvi, poučene iskustvom iz perioda neposredno nakon ranijih uragana Katrina i Rita.

Federalne i državne vlasti upozoravaju stanovnike, volontere i zvaničnike u poplavljenim zonama u Teksasu i Luizijani na moguće prevare, korupciju, falsifikovanje dokumenata, krađu identiteta i druga krivična djela, prenosi AP.

Dostupnost ličnih informacija i dokumenata na internetu omogućila je širenje kriminalnih aktivnosti u svim dijelovima SAD, navodi američka agencija.

AP napominje da su Federalne snage za odgovor na prirodne katastrofe, koje operišu otkako je SAD pogodio uragan Katrina 2005. godine, krivično gonile optužene za zločine vezane za prirodnu katastrofu uključujući više od 1.460 slučajeva vezanih za krivična djela počinjena poslije uragana Katrina i Rita.

Krivično su gonjeni optuženi u 49 federalnih okruga širom zemlje, što nagovještava da bi kriminalne aktivnosti poslije uragana Harvi mogle da budu prijavljene u bilo kojem dijelu SAD, zaključuje američka agencija.

 

(Izvor: Avaz)

Topic
Objavio: Pet, 01/09/2017 - 17:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top