Trump: SAD pomažu Turskoj i Saudijskoj Arabiji u pronalasku novinara

Sjedinjene Američke Države imaju istražitelje koji će pomoći Turskoj kada je posrijedi istraga o nestanku saudijskog novinara Džemala Hašogija (Jamal Khashoggi), rekao je danas američki predsjednik Donald Tramp (Trump), dodavši da njegova zemlja, također, radi i sa Saudijskom Arabijom s tim u vezi.      

Tramp je u izjavi Fox Newsu američko-saudijske odnose nazvao "izvrsnim". Na pitanje novinara jesu li ugrožene američko-saudijske veze zbog slučaja s ovim novinarom, nije dao konkretan odgovor rekavši da se mora otkriti šta se dogodilo.

Hašogi, saudijski državljanin, nestao je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu prije nešto više od sedmicu.    

Inače, ovaj novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD, a Saudisjku Arabiju je napustio nakon kritičkih tekstova na račun prestolonasljednika, princa Muhameda bin Selmana.   

Hašogi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme pozdravljene od Zapada, ali i obračune s disidentima u kojem su uhapšeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici, te rat u Jemenu, koji je doveo do velike humanitarne krize.    

- Mi tamo imamo istražitelje gdje istovremeno radimo s Turskom i Saudijskom Arabijom. Želimo da otkrijemo šta se dogodilo - rekao je američki predsjednik za Fox.