SDA će za člana Predsjedništva predložiti Denisa Zvizdića, Sebija Izetbegović 2019. preuzima stranku

Nakon što su završene unutarstranačke nominacije u Stranci Demokratske Akcije (SDA) za konačnu kandidaturu za Predsjedništvo BiH poznato je da je najveći broj nominacija osvojio Denis Zvizdić, kojeg bi najvjerovatnije Kadrovska komisija trebala predložiti kao kandidata za Predsjedništvo. Kompromisno rješenje bi trebalo biti da Sebija Izetbegović 2019. bude izabrana za predsjednicu SDA.

Kako Klix.ba saznaje iz pouzdanih izvora Denis Zvizdić osvojio je ubjedljivo najveći broj nominacija i to čak 92. Na drugom mjestu po broju nominacija od izvršnih odbora općinskih organizacija SDA je Šefik Džaferović i to 51. Trećeplasirani je Safet Softić sa 45 nominacija, dok je supruga aktuelnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović dobila 35 nominacija.

Konvencija SDA bit će održana 26. maja i tada će zvanično biti objelodanjeno ime kandidata za Predsjedništvo BiH. Špekuliše se o opcijama na koji način će SDA odabrati kandidata od četiri gore nabrojana, a kako saznajemo ključnu ulogu će imati Kadrovska komisija stranke. Tu komisiju čine Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović, koji je zamijenio isključenog Sadika Ahmetovića.

Oni bi 26. maja trebali da kao jedinog kandidata za Predsjedništvo BiH predlože Denisa Zvizdića, koji je i dobio najveći broj nominacija.

S druge strane, iako je mnogo govori da bi Sebija Izetbegović mogla biti kandidovana prem aposljednjim informacijama iz vrha stranke to se ipak neće dogoditi. Međutim, da će se gospođa Izetbegović u budućnosti baviti politikom nagovijestio je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u posljednjem intervjuu za Vijesti.ba kazao da će Sebija u budućnosti izrasti u snažnu ženu-političara.

S tim u vezi bi se mogla tumačiti i nagovještenja da će Sebija Izetbegović na kongresu stranke u maju 2019. godine preuzeti vodstvo SDA, odnosno da će biti izabrana za predsjednicu stranke.

To bi moglo biti optimalno rješenje koje bi na okupu održalo sve postojeće struje u SDA i koje bi rukovodstvo stranke podržalo.