SAD u sukobu s Rusijom i Kinom oko sankcija Sjevernoj Koreji

Pompeo je upozorio članove Vijeća sigurnosti UN-a da moraju "pokazati svojim primjerom" da će provesti sankcije nad Sjevernom Korejom, dok Kina poziva Vijeće da se te mjere ublaže.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) upozorio je članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da moraju "pokazati svojim primjerom" da će provesti sankcije nad Sjevernom Korejom, dok Kina poziva Vijeće da se te mjere ublaže.

Sjevernokorejska saveznica Kina, koju podržava i Rusija, rekla je kako bi vijeće trebalo nagraditi Pjongjang za "pozitivan razvoj događaja" nakon što su se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un susreli u junu, nakon čega se Kim obvezao raditi na denuklearizaciji.  

Pompeo je predsjedao susretom 15-članog Vijeća na marginama godišnje Opće skupštine, nakon susreta sa sjevernokorejskim kolegom Ri Jong-hoom u srijedu. Pompeo sljedeći mjesec planira otputovati u Pjongjang kako bi se susreo i s Kimom.  

No sve dok Sjeverna Koreja ne odustane od svog programa razvoja nuklearnog oružja Pompeo poručuje kako se "provedba sankcija Vijeća sigurnosti mora snažno nastaviti".  

- Članovi Vijeća po tom pitanju moraju pokazati svojim primjerom - poručio je Pompeo nakon što je Niki Halej (Nikki Haley), američka ambasadorica u UN-u, ranije ovog mjeseca optužila Rusiju da vara na sankcijama.

Vijeće sigurnosti je od 2006. jednoglasno pojačavalo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi joj oduzelo sredstva za razvoj nuklearnog i programa balističkih projektila.

Šef kineske diplomacije Vang Ji istaknuo je kako u rezolucijama vijeća postoji mogućnost modifikacije sankcija ako Sjeverna Koreja prihvati uvjete.

Ustvrdio je kako, uzevši u obzir "pozitivan razvoj događaja", Kina vjeruje da Vijeće "treba u narednom vremenu to razmotriti kako bi se ohrabrilo Sjevernu Koreju i druge uključene strane da se nastavi s denuklearizacijom".