Ambasada SAD upozorava: Oprez na Kosovu, mogući napadi

Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno za vrijeme uskršnjih praznika.

Kako se navodi na sajtu američke ambasade u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

Ambasada je u upozorenju naglasila da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, vjerske objekte i druge "lake" mete, zbog čega je posebno važan oprez na navedenim mjestima.

Američkim državljanima koji dolaze na Kosovo, ili se već nalaze tamo savjetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe kao Amerikanci, da pomijene vrijeme i rutu kretanja da ne bi bili predvidiva meta za kriminalce i teroriste, i da kada se nalaze na javnom mjestu obrate pažnju na okruženje, prije svega na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbjednosti.

Osim toga, savjetuje im se da izbjegavaju javna okupljanja i demonstracije, a da ukoliko se slučajno zadese na njima odmah napuste tu oblast.

Savjetuje im se i da budu oprezni na lokacijama gdje ima dosta turista, da prate lokalne medije, radijske i televizijske vesti i instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Ovo upozorenje američke ambasade izdato je u srijedu, dva dana nakon hapšenja direktora