Sada je sve potpuno jasno: Pumpe zarađuju više nego što im je dozvoljeno, kazne manje od zarade

.
Ovih dana sve je više savjeta kako uštedjeti gorivo. Genijalna poruka stiže od stručnjaka iz Amerike koji kaže da ćete uštedjeti ako manje vozite. I morat ćete jer ovo je već prevršilo svaku mjeru, piše N1.

Cijena goriva na pojedinim bh. pumpama iznosi 3 marke i 81 feninga. Poskupit će i životne namirnice – opet. Od subote skuplji i taksi prevoz. Iz mjeseca u mjesec živo je skuplji. Samo od marta indeksi su veći za više od 4%. Ako ostanemo pasivni, još će rasti. Cijena goriva lako bi mogla dosegnuti i 4 marke.

Činjenica da se rast nastavlja, da nema nikakvih ograničenja i s jedne strane to je moguće, a s druge strane, obzirom da građani do sada nisu ni na koji način izrazili javno svoje nezadovoljstvo, nadležne vlasti nemaju razloga da ga očekuju ni ako gorivo bude iznad 4 marke”, kazao je Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

 

Dok građani šute, punimo budžete, čini se aktuelna je bh. politika. Vijeće ministara BiH niti jednu tačku dnevnog reda od početka godine nije posvetilo inflaciji.

“Mi smo izglasali izmjene Zakona o PDV-u u Predsatvničkom domu, da ide 5% kad su u pitanju prehrambeni artikli, ali to nije prošlo u Domu naroda, a sada i da vidimo da je prošlu u Domu naroda treba doći do određenih usaglašavanja što dodatno gubimo nepotrebno vrijeme”, kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDA).

“Ja sam, pa rekao bi na neki svoj način, bijesan na državu, što taj inflacijski porez u ovom trenutku ne koristi kako bi se na neki način olakšalo određenim socijalnim grupama da prođu kroz ovaj period, i što ne interveniše na ove energente ili neke osnovne stvari koje izazivaju ova lančana poskupljenja kasnije”, kazao je Predrag Kojović, zastupnik u Parlamentu BiH (Naša stranka).