U osmoj deceniji svoga života Šaha Melkić zapostila je 76. Ramazan

Submitted by Tarik T. on Pon, 27/05/2019 - 14:54
Šaha Melkić jedna je od najstarijih mještanki bužimskog džemata Varoška Rijeka. Od svoje sedme godine nije propustila ni jedan post, niti namaz. Svakodnevno ova starica odlazi na namaz u džamiju, pješačeći i do sat vremena, i to samo u jednom pravcu. S obzirom da Šaha ima 83 godine, ovaj za nju svojevrsni podvig, svakako je za pohvalu.

U osmoj deceniji svog života Šaha Melkić, zapostila je 76. Ramazan. Najdraži joj je to mjesec kojeg sa nestrpljenjem i posebnom radošću isčekuje svake godine. Ramazanske dane provodi u postu i molitvi, većinu vremena u džamiji, gdje smo je i zatekli.

Ramazan, kaže, svake godine sa nestrpljenjem čeka ali i otkriva nam da osim ramazanskih, posti i druge dane u godini.

Mnogo je toga zanimljivog što nam je ispričala ova 83-godišnja starica. Iako vremešna, ništa ne ništa ne zaboravlja i svega se sjeća.

Iako su godine ostavile traga, ona svakog dana odlazi na namaz u džamiju pješačeći čak sat vremena u samo jednom pravcu kako bi na vrijeme stigla obaviti svoju vjersku dužnost. I nikad  joj nije teško.

Dobrota, milost i vjera u Boga, su je držali u životu svih ovih godina i osim toga nema šta za dodati.  Baš kako smo je i zatekli vedru i u dovi, takvu smo je i napustili . Poželjeli smo joj ono što i ona nama, još mnogo godina provedenih u  zdravlju , a upravo je zdravlje kaže nam Šaha, najveće bogatstvo  i nagrada čovjeku.

Your browser does not support the video tag.
Topic

Povezane vijesti