Salem Bajrović kritizira sopstvenu SDA: Ako je dunjaluk prolazan, što će vam tolike kule i gradovi?

Nezadovoljstvo zbog odnosa prema boračkoj populaciji, ali i ukupnim stanjem u državi, ne iskazuju samo građani i opozicione partije, nego i članovi SDA. Posebno nakon posljednjih protesta demobilisanih boraca. 

- Ne mogu nikako da shvatim svoje lidere. Ako neko traži hljeba da se to komentira da ga je neko navratio. Zašto se nije davno napravio zakon pa da se spriječi ova blokada države za koju smo svi ginuli i maltretiranje ljudi po cestama. Žalosno je da mi borci izađemo i blokiramo ono što smo godinama željeli da funkcionira dobro, ali je i žalosno da čovjek koji se borio četiri godine, pa 22 poslije toga, danas nema ni dana radnog staža i ni jedne marke primanja. Je l treba neko da nas osigura možda kad umremo? – pita se Salem Bajrović, bivši član IO OO SDA Foča, povratnik na Tjentište.  

- Mislim da smo mi Bosanci takvi da je istinu teško progutati. Meni lično je možda i dobro, ali znam toliko mojih suboraca, bio sam i komandir u ratu, koji su umrli gladni ili su na rubu egzistencije. I moja partija i ja se držimo vjere, ali ako tamo piše da je ovaj dunjaluk prolazan što će vam tolike kule i gradovi, a da ti prvi komšija nema da jede? – dodaje Bajrović.

I sam je bio pripadnik ARBiH, pa ni njemu nije jasno kako je iz rata izašlo oko 250.000 boraca, a danas ih je na spisku više od pola miliona. 

- Da nije bio neki rat da mi za njega ne znamo? Možda su formirali neke nove brigade, a nas nisu obavijestili? – poručuje Bajrović. 

Nezadovoljan je i podrškom povratnicima, te kaže da je u Foču usmjerena samo kap u moru potreba, a da vlasti u Sarajevu moraju biti svjesne da bez sela neće biti ni gradova, ni kantona, ni entiteta, ni države. Na pitanje očekuje li sankcije zbog onoga što javno govori odgovara da će mu ''uhljebi'' i oni kojima je dobro prigovoriti da je i on nešto dobio, iako je svojim povratkom i radom to zaslužio. 

- Mene zanimaju samo istina i pravda. Želim da moja stranka donese zakone koji će ispuniti potrebe običnog čovjeka, pogotovo za borce, invalide i zarobljene. Na ovaj način ja samo savjetujem, a ako kritiziram ne mora značiti da ga ne volim – kaže.

Obični ljudi, zaključuje, ne dijele se po pripadnosti partijama. 

- Oni se dijele na 10 posto onih koji imaju sve i 90 posto onih koji nemaju ništa, jer su dali sve od sebe da bi tih 10 posto imalo sve. Ako si član partije, bilo koje, ti ćeš imati sve. Dok ne dođeš na vlast, obećavaš sve, a kad dođeš ništa. Ovo je uputa za slijedeće izbore onome ko bude obećavao, da će odmah do Nove godine imati problem sa narodom. Do nas je bilo. Mi smo trpili 25 godina predizborna obećanja, puštali smo jedan po jedan mandat da izađe a ništa se nije dešavalo. Sad ćemo 90 dana rada Vlade i izaći na ulicu i kazati – niste vi za nas, raspišite nove izbore. Pa bolje trošiti na izbore i traženje pravog čovjeka nego da neko krade te pare – kaže Salem Bajrović.