Samsung plaća 11.6 miliona dolara odštete Huaweiju

Home

Samsung plaća 11.6 miliona dolara odštete Huaweiju

Nakon što je izgubio spor od Apple-a, zbog kopiranja od IPhone-a, pomislili biste da Samsung ne bi ponovio svoju grešku.

Ipak Kineski sud je naredio Južnokorejskoj kompaniji da plati Huaweiju gotovo 11.6 miliona dolara, zbog povrede prava patenta.

Ovo je prva pobjeda za Huawei nad Samsungom u slučaju krađe intelektualne svojine, koja se odnosi na nekoliko tužbi Huaweija protiv Samsunga za kopiranje tehnologije smart telefona u vlasništu te kompanije. 

Tužbe su prvo podnijete u maju prošle godine, a zatim je Samsung podnio kontratužbu, ali je izgubio bitku. U jednoj tužbi protiv Samsunga tražila se nadoknada za „nedozvoljeno korištenje četvrte generacije (4G) ćelijske komunikacione tehnologije, operativne sisteme i softver korisničkog interfejsa u Samsung telefonima“. Huawei tvrdi da je više od 20 modela Galaxy smartfonova i tableta iskopiralo njihov patent, ukljućujuči i Galaxy S7. 

Ta suma novca neće mnogo oštetiti Samsung, ali će ostaviti negativne posljedice nakon neuspjeha uređaja Galaxy Note 7. Ipak, postoji šansa da će Galaxy S8 biti najbolji smartfon u 2017. godini, što će doprinijeti uspjehu kompanije Samsung u ovoj godini.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavito: Pet, 04/07/2017 - 18:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top