Sanda Alibabić je iza rešetaka zbog ubistva dvogodišnje kćerke, sada je u zatvoru rodila drugo. Nadležni u strahu: Sklonili smo dijete na tajnu lokaciju

Home

Sanda Alibabić je iza rešetaka zbog ubistva dvogodišnje kćerke, sada je u zatvoru rodila drugo. Nadležni u strahu: Sklonili smo dijete na tajnu lokaciju


Sudski proces protiv Sande Alibabić iz BiH i njenog ljubavnika Mirzana Jakupija iz Jesenica, koji je počeo krajem februara pod strogim mjerama sigurnosti u Okružnom sudu u Kranju zbog svirepog ubistva dvogodišnje kćerke A. K., prekinuto je jer je, kako "Avaz" saznaje, Alibabić 18. marta rodila dječaka i trenutno nije u mogućnosti pojaviti se na suđenju.

Odluka Centra

Međutim, sudski vještak medicinske struke izjasnio se da porod nije opravdanje za nepojavljivanje na ročištu, tako da će se Alibabić uskoro naći pred Sudskim vijećem.

Centar za socijalni rad Jesenice oduzeo je tek rođenu bebu Alibabić, s obzirom na optužbe za brutalnost i teške tjelesne povrede koje su, prema optužnici, njenoj kćerki A. K. nanijeli ona i njen ljubavnik. Djevojčica je umrla 4. jula prošle godine u Kliničkom centru u Ljubljani, ne budeći se iz kome.

Direktorica Centra Anita Bregar izjavila je da su se odlučili za ekstremne mjere zaštite sigurnosti i života tek rođenog djeteta, ali da se radi o privremenoj mjeri, a ne trajnom oduzimanju, te da majka ima pravo žalbe na rješenje Centra.

Novorođenče je sklonjeno na sigurno, kod privremenog hranitelja, čiji su identitet i adresa tajni.

Advokat optužene Sande Alibabić Darija Roblek smatra da je ovakva odluka neprihvatljiva i preuranjena, imajući u vidu ustavne odredbe i zakon.

Stav odbrane

- Shvatam potrebu da se zaštiti dijete, ali nije ukazano na objektivnu opasnost za tek rođeno dijete. Ako se želi dobro djetetu, onda se moralo osigurati barem dojenje, što je osnovno pravo majke i djeteta - istakla je Roblek i pozvala se na Evropsku konvenciju o pravima djeteta te Ustav Republike Slovenije, po kome je Alibabić samo optužena, ali ne i osuđena.


Roblek je zaprijetila i tužbom Evropskom sudu za ljudska prava i naglasila je da se Alibabić, dok god ne bude pravomoćno osuđena, ne može ovako kažnjavati.

Negirali krivicu

Kako je naš list već pisao, Jakupi se izjasnio da nije kriv rekavši da „ne vidi da je učinio išta loše". I Alibabić se na pripremnom ročištu izjasnila da nije kriva. Njih dvoje su u pritvoru od 3. jula prošle godine i ostat će u njemu do izricanja pravomoćne presude.

Beba oduzeta u bolnici

Optuženoj Alibabić beba je oduzeta u bolnici u kojoj se porodila. Nezvanično, medicinske sestre su joj uzele dijete pod objašnjenjem da se protiv nje vodi sudski postupak.

Potom je socijalna radnica došla do optužene s namjerom da da svoj pismeni pristanak na oduzimanje djeteta, što je ona odbila.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Wed, 05/04/2017 - 19:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top