Sansk Most: Oživljava manifestacija "Cvjetni maj"

Mještani sela Gornji Kamengrad, udaljenog desetak kilometara od Sanskog Mosta, odlučili su da ponovo ožive tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Cvjetni maj", po kojoj je nekada bio poznat ovaj kraj.

Prema riječima Rasima Grgića, jednog od inicijatora ove akcije, ovih dana su započeli i građevinske radove na uređenju lokaliteta zvanog Velika ravan.

"U neka ljepša vremena, prije više od tri decenije, ovo je bilo mjesto gdje je na hiljade ljudi proslavljalo Prvi maj. Tada smo organizovali brojne sadržaje sportskog i zabavnog karaktera, a neizostavno je bilo takmičenje pjevača amatera, koje je svemu davalo posebnu čar", istakao je Grgić.

Prema njegovim riječima, u postratnom periodu ova lijepa tradicija je pala u zaborav, a Veliku ravan su pokrili gusto rastinje i zaborav.

"Ovih dana služi nas lijepo vrijeme pa smo angažovali i radne mašine. Ravnamo cijeli lokalitet i uklanjamo rastinje i želja nam je da sve dovedemo u red do ovogodišnjih prvomajskih praznika", kazao je Grgić.

Kako bi se njihova zamisao realizirala u praksi, inicijatori očekuju moralnu, ali i finansijsku pomoć lokalnih vlasti, ali i svih drugih kojima "Cvjetni maj" nešto znači.