Sanski Most: Edin Hasanić otkrio tajanstvene kamene monolite

Home

Sanski Most: Edin Hasanić otkrio tajanstvene kamene monolite


Područje oko Starog Majdana nastanjivano je od najranijih razdoblja postanka ljudskog roda, a o dugom kontinuiteta života na tim prostorima svjedoči veliki broj istorijskih artefakata od kojih neki još uvijek nisu dovoljno istraženi.

 

Poznati slikar iz Starog Majdana, Edin Hasanić, šetajući okolicom rodnog mjesta s komšijom Šefik Sarhatlićem, pronašao je neobični kameni monoliti koji je djelo ljudskih ruku. On se nalazi u neposrednoj blizini starog pravoslavog groblja nadomak Starog Majdana, a njegova svrha i simboli su nepoznati.

Prema riječima mještana, na širem području ovog mjesta može se pronaći još nekolicina ovakvih artefakata koji oduvijek raspaljuju maštu radoznalaca i zaljubljenika u prošlost i misterije. Hasanić smatra kako bi o tome mišljenje trebali dati naučnici i stručne osobe.

O neobičnom pronalasku Hasanić je obavjestio i Envera Alagića, Majdanca koji je u Sjedinjenim Američkim Državama profesor arheologije na jednom tamošnjem univerzitetu.

Alagić je istakao kako se radi i vrijednom pronalasku, čija bi starost mogla iznositi i nekoliko hiljada godina.

Prema njegovom mišljenju kameni monoliti bi mogli biti zaostavština nomadskih naroda koji su u dalekoj prošlosti krstarili ovim podnebljima, mnogo prije dolaska Slavena na ove prostore. Ističe kako se slične kamene strukture mogu pronaći i u drugim dijelovima BiH, ali njihovo značenje i simbolika ni do danas nisu razjašnjeni.

 

(Izvor: Inmedia)

 
 
Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 10/05/2017 - 17:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top