SANSKI MOST: Hitno spasiti objekat od historijskog značaja

Poučan i zanimljiv status o potrebi zaštite objekta stare željezničke stanice u Sanskom Mostu, koja je izgrađena 1914. godine za vrijeme austro-ugarske uprave, napisao je Rešad Behić, ljubitelj krajiške historijsko-kulturne baštine iz Bihaća, koji se bavi promocijom i pokušajem očuvanja starih krajiških vrijednosti.

-Zgrada je proglašena za Nacionalni spomenik i predstavlja vrijedan historijski spomenik iz svoje epohe i kao dio saobraćajne baštine. Ističe se svojom lijepom fasadom, iako je već zbog neodržavanja postala napuštena ruina u kojoj se okupljaju pijanice i skitnice. Nalazi se na izvanrednoj lokaciji u samom gradu na sadašnjoj obilaznici koja je izgrađena na trasi bivše uskotračne pruge. Trebala bi doživjeti potpunu rekonstrukciju kako bi se u pretvorila u javnu instituciju od značaja za Općinu i zasjala svom svojom ljepotom. Ako Sanski Most želi imati Gradski muzej sa postavkom koja svjedoči o bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini u kojem bi se odgajale i obrazovale mlade generacije posljednji je čas za spašavanje ovog vrijednog objekta. Naša dijaspora itekako zna cijeniti spomenike kulture bogatih europskih zemalja i vjerujem da bi ovakva zgrada sa muzejskom postavkom dodatno obogatila turističku ponudu prelijepog Sanskog kraja.- napisao je Rešad Behić na svome facebook profilu

Da li će sanska vlast imati sluha da se pozabavi ovim pitanjem, od kojeg nema političke koristi, vidjet ćemo. Sigurno je to da, ako ga prepusti zaboravu i ne posluša vapaj građana koji imaju osjećaj za prave vrijednosti, pokazat će da je ne zanima ništa osim politike ličnih interesa.