Sanski Most lider u konjičkom sportu u BiH

Konjičke utrke u Bihaću pod nazivom „Memorijal Mustafa Vuković“, koje su po deveti put održane proteklog vikenda na hipodromu Bakšaiške bare, još jednom su potvrdile kako je Sanski Most, trenutno, lider u konjičkom sportu kada je riječ o čitavoj Bosni i Hercegovini.

Od ukupno četiri utrke, konji iz Sanskog Mosta osvojili su tri prva mjesta. U veoma jakoj konkurenciji trkaća grla iz grada na Sani još jednom su pokazala visok kvalitet. U utrci na 1350 metara, najbrži konj bio je „Mr Machine“, vlasništvo Senada Ejupovića.

U konkurenciji šest trkaćih konja sansko grlo je ostvarilo najbolji rezultat i osvojilo prvu nagradu od 1700 maraka. Također, treće mjesto u ovoj utrci pripalo je grlu čiji je vlasnik Hilmo Okčić iz Demiševaca.

U utrci na 1650 metara, najbolji rezultat postigao je „Thunder rock“ u vlasništvu poznatog uzgajivača i trenera konja, Ibre Okčića. Njegovo grlo je ostvarilo značajan uspjeh jer je trijumfovalo u konkurenciji starijih i mnogo iskusnijih konja te uzelo prvu nagradu u iznosu od 3000 maraka. Drugo mjesto u ovoj utrci pripalo je grlu Nelke čiji je vlasnik također Sanjanin, Idriz Bašić.

U finalnoj i najatraktivnijoj utrci na 1800 metara, koja je posvećena nekadašnjem počasnom predsjedniku Konjičkog kluba „Jedinstvo“, Mustafi Vukoviću, premoćno je pobjedio konj „Origami“ u vlasništvu Sanjanina, Nedžada Merdanovića.

Drugo mjesto pripalo je također sanskom grlu „Demerara“. Utrke u Bihaću pokazale su da se najbrži trkaći konji uzgajaju u Sanskom Mostu, a njihovi vlasnici u ovoj godini gaje ambiciozne planove i planiraju nastupe na brojnim konjičkim utrkama u Bosni i Hercegovini i regionu.