fbpx Sanski Most: Obilježena godišnjica zločina na Krivoj cesti

Sanski Most: Obilježena godišnjica zločina na Krivoj cesti

Home

Sanski Most: Obilježena godišnjica zločina na Krivoj cesti


SANSKI MOST, 23. juna - Na lokalitetu Kriva cesta, udaljenom nekoliko kilometara od centra Sanskog Mosta,   obilježena je 25. godišnjica zločina koji je počinjen nad sedamnaest civila bošnjačke nacionalnosti koji su svirepo likvidirani na ovom mjestu.

 

-Delegacije su polaganjem cvijeća na spomen obilježje i učenjem fatihe odali počast nevinim žrtvama, a prisutnima su se obratili glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, predsjednik Udruženja logoraša Općine, Nihad Ključanin i općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Ovom prilikom delegacije su polaganjem cvijeća na spomen obilježje i učenjem fatihe odali počast nevinim žrtvama, a prisutnima su se obratili glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, predsjednik Udruženja logoraša Općine, Nihad Ključanin i općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Tog 22. juna 1992. godine pripadnici srpske vojske i policije na ovu lokaciju doveli su uhapšene Bošnjake koji su prije toga bili zatočeni u nekim od logora i zatvora koje su formirale srpske vlasti. Oni su prethodno fizički zlostavljani, a potom su ih zločinci tjerali da sami sebi kopaju grobnice.

 Žrtve se potom brutalno likvidirane, najveći broj njih hladnim oružjem. Njihova tijela su nakon toga uklonjena, neka su bačena u Sanu, a većina pokopana u masovnu grobnicu na mezarju Greda. Još jednom je istaknuto kako naredbodavci i izvršitelji zločina ni poslije duže od dvije decenije nisu privedeni licu pravde niti su odgovarali za počinjene zločine.

Za mnoge od njih otkucava biološki sat i postoji velika vjerovatnoća da nikada neće biti privedeni pravdi. Naglašeno je da je istinu o ovom i drugim zločinima potrebno neprestano ponavljati, kako se tragični događaji iz 1992. godine ne bi zaboravili i izbrisali iz sjećanja.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 23/06/2017 - 19:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top