fbpx Sanski Most: Otvorena manifestacija „Musalla 2017“ (FOTO)

Sanski Most: Otvorena manifestacija „Musalla 2017“ (FOTO)

Home

Sanski Most: Otvorena manifestacija „Musalla 2017“ (FOTO)


Ovogodišnja kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2017“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno istorijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.

Manifestacija će se odvijati u periodu od 3. do 7. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog, kulturnog i sportskog karaktera.

musalla

 

musalla

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Husein ef. Kovačević, istakao je kako se radi o manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore i za muslimane u Bosni i Hercegovini ima ogroman značaj.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović je rekao kako je ova manifestacija značajna za lokalnu zajednicu i predstavlja uvod u brojna dešavanja koja će se organizirati u naredna dva mjeseca u „gradu na devet rijeka“.

Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, naglasio je kako će posjetioci u narednim danima biti u prilici da prate brojne sadržaje u okviru „Musalle 2017“ koja će u narednim danima predstavljati pravu oazu duhovnih i ostalih dešavanja.

U narednim danima, u okviru manifestacije održavaće se međureligijski dijalozi, naučni skupovi, koncerti islamske duhovne muzike, kulturni i sportski događaji.

Centralni sadržaj i ove godine biće klanjanje džuma namaza na lokalitetu ovog kulturno istorijskog spomenika, 7. jula 2017. godine u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović.

musalla

 

musalla

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musala. 

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina.

Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

 

(Izvor: Akos.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 03/07/2017 - 21:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top