SANSKI MOST: Poljoprivrednicima omogućeno da se registruju kao obrtnici

Home

SANSKI MOST: Poljoprivrednicima omogućeno da se registruju kao obrtnici


Mogućnost registrovanja poljoprivredne djelatnosti kao obrtničkog porodičnog biznisa, bila je tema sastanka kojeg je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK, Emdžad Galijašević, održao danas s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

„Novi federalni zakon o obrtu omogućio je i poljoprivrednim proizvođačima da mogu pod povoljnim uslovima registrovati svoju djelatnost kao poljoprivredni obrt i tako obezbijediti vlastitim sredstvima doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, ali i smanjiti stepen nezaposlenosti.“, rekao je Galjašević. Poljoprivredni proizvođači su ovom prilikom upoznati sa činjenicom da registracija poljoprivrednog obrta nije obaveza, ali je olakšavajuća mogućnost za njih. Naime, svi oni koji se registruju kao obrtnici imaće određene povlastice kroz program poticaja poljoprivredne proizvodnje i na lakši način će moći da dođu do obrtnih sredstava.

„Naš cilj je da u toku naredne godine pet stotina poljoprivrednih proizvođača registruje svoje djelatnosti kao obrt. Na taj način će biti omogućena kvalitetnija kontrola utrošenih sredstava za poticaje. Unsko-sanski kanton prednjači u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju i iznosima dosad isplaćenih poticaja, a samo u toku ove godine u te svrhe je utrošeno oko četiri miliona maraka.“, rekao je Galijašević. Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača općine Sanski Most, Husein Selimović, istakao je kako je pomenuta mogućnost veoma povoljna za poljoprivredne proizvođače, ali samo u slučaju ukoliko podrška sektoru agrara od strane kantonalne vlasti bude konstantna.

 mojusk.ba
Objavio: Čet, 08/12/2011 - 10:49

Facebook komentari

Back to top