Sanski Most: U dvorištu Esada Budimlića raste neobična japanska jabuka

Home

Sanski Most: U dvorištu Esada Budimlića raste neobična japanska jabuka


U dvorištu Esada Budimlića u Sanskom Mostu raste japanska jabuka, vrlo neobična i izuzetno rijetka voćka za naše podneblje.

Vlasnik kaže kako je ove godine jabuka rodila kao nikada do sada i očekuje i do dvije stotine kilograma plodova sa stabla ove neobične biljke.

Budimlić je rekao da je sadnicu ovog voća dobio prije dvadesetak godina i da je zasadio u blizini svoje kuće, prenosi RTV Sana.

Kaže kako nije očekivao da će se voćka uspjeti održati i plašio se da će je zima uništiti, ali se voćka održala i iz godine u godinu daje sve više plodova. Pojašnjava da japanska jabuka raste na Dalekom istoku i uspijeva u toplijim krajevima.

Na našim prostorima uzgaja se u Hercegovini i Dalmaciji, gdje je poznata pod nazivom pomikaki. Budimlić objašnjava kako je jabuka zasađena odmah pored ljetne kuhinje, na mjestu gdje je dobrim dijelom zaštićena od vremenskih nepogoda.

Budimlići napominju da nikada nisu preduzimali posebne mjere kako bi zaštitili voćku od hladnoće.

Plod japanske jabuke ima neobičan izgled, narandžaste je boje i asocira na paradajz. Ukus ovog voća je također neobičan i podsjeća na marelicu, a zbog bogatstva vitaminima i aminokiselinama veoma je efikasan u liječenju bolesti probavnog sistema.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Topic
Objavio: Pon, 02/10/2017 - 18:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top