Sanski Most: Zagađena voda uzrok razbolijevanja mještana

Nadzor nad higijenskom i zdravstvenom ispravnošću vodovoda Kešnica, s kojeg se snabdijeva više od stotinu domaćinstava na području sela Kijevo, Čaplje i Tomina, općina Sanski Most, preuzelo je Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" te su već urađene određene aktivnosti u vezi s njegovim uređenjem.

Kako su nas informisali iz tog preduzeća, obavljena je dezinfekcija vode te ugrađen hlorinator, ali se korisnicima još ne preporučuje da vodu koriste za piće sve dok njenu zdravstvenu ispravnost ne potvrde rezultati analize.

Inače, do zagađenja pomenutog izvorišta došlo je prije nepunih mjesec dana, kada se više desetina osoba sa stomačnim tegobama javilo u Dom zdravlja u Sanskom Mostu.

Utvrđeno je kako je uzrok njihovih zdravstvenih problema zagađena voda koju su konzumirali s lokalnog vodovoda. Zbog povećanog broja oboljelih od gastroenterokolitisa s područja navedenih mjesta, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja uzorkovala je tada vodu s tog lokalnog vodovoda i proslijedila uzorke Zavodu za javno zdravstvo USK na mikrobiološku i hemijsku analizu.

Dobijeni nalazi uzoraka sirove vode nisu zadovoljili uslove propisane pravilnikom zbog izoliranih indikatora svježe fekalne kontaminacije i visokog epidemiološkog rizika.

Mikrobiološkom analizom tada je utvrđeno prisustvo ešerihije, enterokoke te povećanog broja ukupnih koliformnih bakterija. Još nije utvrđeno šta bi mogao biti uzrok onečišćenja izvorišta, s obzirom na to da mještani kažu kako se u posljednjih nekoliko decenija, koliko ga koriste, nikada ništa slično nije dogodilo, pišu Nezavisne.

Izvorište Kešnica nije bilo u nadležnosti preduzeća "Vodovod i kanalizacija", već su njime gazdovale mjesne zajednice