Sanski profesor muzike na finskom takmičenju za Eurosong

Home

Sanski profesor muzike na finskom takmičenju za Eurosong


Poznati sanski muzičar i srednjoškolski profesor muzičkog vaspitanja, Edin Gradinčić, autor je pjesme koja je ušla u uži krug izbora za pjesmu koja će iduće godine predstavljati Finsku na pjesmi Evrovizije. Gradinčić je napisao muziku za pjesmu „Burning“ koju izvodi finska rok grupa „Alhemy road“.

Uzorak SlikeU toku je izbor za najbolju pjesmu koja će ovu zemlju predstavljati na takmičenju za pjesmu „Evrovizije“ naredne godine. Između pet stotina kandidiranih pjesama, kompozicija Edina Gradinčića ušla je u uži izbor od njih četrdeset. U finalnom izboru naći će se dvanaest pjesama, koje će biti određene na osnovu broja glasova slušalaca, ali i ocjena stručnog žirija. Prema broju do sada ostvarenih glasova, pjesma „Burning“ se nalazi na desetom mjestu i prema sadašnjem stanju ulazi u finalni izbor.

„Pjesma je „kaver“ tipa i predstavlja omaž osamdesetim godinama. Može se nazvati mješavinom šlager pjesme i rok izražaja.“, kaže Gradinčić.  Zanimljivo je da je ova pjesma samo dio uspješne saradnje Gradinčića i pomenute finske grupe u kojoj svira i jedan prijedorski muzičar koji živi i radi u ovoj skandinavskoj zemlji. Gradinčić je napisao muziku za još dvadesetak pjesama i većina njih će se naći na studijskom albumu ove grupe. Konkretno, pjesma „Burning“ je urađena u stilu rok muzike osamdesetih i devedesetih godina.Iza Edina Gradinčića je dugogodišnja muzička karijera. Svojevremeno, svirao je sa najpoznatijim muzičarima s ovih prostora, a danas svoje znanje prenosi na mlade naraštaje. Svi koji žele mogu putem „fejsbuka“ glasati za pjesmu „Burning“.

 

mojasana.ba

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 17:07

Facebook komentari

Back to top