fbpx SAOPŠTENJE: Ulice i ustanove ne mogu nositi nazive po fašistima i njihovim saradnicima!

SAOPŠTENJE: Ulice i ustanove ne mogu nositi nazive po fašistima i njihovim saradnicima!

Home

SAOPŠTENJE: Ulice i ustanove ne mogu nositi nazive po fašistima i njihovim saradnicima!


Jučer je u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Odbor za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Odbor kao stalno radno tijelo Predsjedništva SDP BiH, bavit će se BiH afirmacijom, promocijom i zaštitom tekovina antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva, posebno promocijom vrijednosti nastalih na NOB-u periodu 1941.-1945. godine, te afirmaciji značaja Rezolucija I i II zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i zaštiti tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata za demokratsku i multietničku Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Poseban rad Odbora biće usmjeren na razotkrivanja, osvjetljavanja i zaustavljanja kontinuiranog djelovanja na falsificiranju, iskrivljavanju i devalviranju historijskih činjenica o ulozi KPJ-a i Josipa Broza Tita u Narodnooslobodilačkoj borbi i Socijalističkoj revoluciji, te poslijeratnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Zbog sve prisutnijeg porasta fašističkih ideja u BiH, članovi odbora kontinuirano će raditi na sprječavanju bilo koji oblika fašističkog djelovanja, poricanja genocida i ratnih zločina, ali se i boriti na razotkrivanju i suprotstavljanju politikama etnonacionalističkih vlasti i dominantnom nacionalnoj podjeli zemlje, te raditi na sprječavanju širenja međunacionalne mržnje i netolerancije.

Odbor okuplja istaknute antifašiste iz političkog i opštedruštvenog miljea cijele Bosne i Hercegovine, koji će kontinuirano raditi na afirmaciji slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti među narodima naše zemlje.

Fokus izrade programa djelovanja biće afirmacija i zaštita tekovina antifašističke borbe naroda BiH, te će poslužiti kao smjernice za dalji rad i djelovanje SDP BiH i njenih zastupnika/zastupnica na svim nivoima vlasti.

Na svojoj konstituirajućoj sjednici odbor je usvojio i javni poziv svim nadležnim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da izmjene nazive ustanova, ulica i trgova koji nose imena po dokazanim fašistima i njihovim saradnicima, te presuđenim ratnim zločincima, ali i da obustave svaki vid jačanja fašističkih i nacionalističkih ideja u BiH.

Za predsjednika Odbora za obrazovanje je izabran Muzafer Šehović.

 

(Izvor: SDP BiH)

Objavio: Čet, 06/04/2017 - 12:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top