Sapoštenje za javnost Uprave OK Bihać-Preminger

Home

Sapoštenje za javnost Uprave OK Bihać-Preminger


Uprava kluba je održala sastanak povodom učestalih negativnih natpisa o klubu u novinama avazov Sport od strane dopisnika iz Bihaća Mustafe Lihe (u daljem tekstu M.L.) i donijela zaključak da se uputi dopis uredništvu lista i demantuju neistine koje je dopisnik M.L. prezentirao javnosti. Obzirom da uredništvo pomenutog lidta nije reagiralo i nisu objavili demant ovim putem upućujemo zvanično saopštenje za javnost svim medijima a u cilju objektivne i ne pristrasne informiranosti čitatelja pisanih medija u Bosni i Hercegovini.

U  listu „Sport“ u rubrici Odbojka na strani 28. u nekoliko uzastopnih brojeva dopisnik iz Bihaća je pisao veoma ružne stvari o igrama bišćanki i iznosio neistine o našem klubu a istovremeno uredništvo lista Sport je propustilo da objavi i saopštenje prozvane strane tj. Uprave našeg kluba.

Sa ciljem objektivne informisanosti javnosti i prava na javnu riječ i informaciju i druge strane a štiteći dignitet funkcije predsjednika kluba i ugled kluba u cijelosti, smatramo da je poželjno da se u vašim novinama objavi demant na iznesene paušalne ocjene frustriranog dopisnika M.L.

Pomenuti dopisnik je izvjesno vrijeme obavljao dužnost spikera na utakmica našeg kluba te je zbog nedoličnog ponašanja prema službenim licima i ne korektnog odnosa prema  novinarima ostalih medija (nije im dostavljao spiskove ekipa i sl.lica sa utakmice), Uprava kluba je otkazala njegov dalji angažman. M.L. je u znak ogorčenja počeo da za list Sport piše veoma ružno o igrama bihaćkih odbojkašica i klubu uopšte liječeći svoje frustracije na takav način koristeći svaki poraz da napiše negativan članak a u slučajevima pobjeda konstatira samo da su bišćanke pobjedile. Dobro je znano da se u sportu i dobija i gubi, a izgubiti od bolje ekipe ili ekipe koja je jednako jaka nije nikakva sramota kako to pomenuti dopisnik Sporta iz Bihaća prikazuje.

Svim  novinarima na utakmicama se uredno dostavljaju informacije podaci o sastavima ekipa, službenim licima, rezultatu i dr. bilo u direktnim kontaktima na njihov zahtjev ili na konferenciji za štampu  što je do sada bila praksa Uprave našeg kluba  a što će biti i u buduće.Naš klub ima veoma dobar rejting ne samo u gradu Bihaću već i šire pa i inostranstvu a posebno je uvažavan i cijenjen u BiH što je potvrda i odličnih  ocjena za organizaciju prvenstvenih utakmica koje klub dobija od službenih lica OS BiH.

 Dopisnik Sporta  M.L. je između ostalog napisao da  je  za šefa stručnog štaba imenovan Dževad Felić što nije tačno i čudno je otkud dopisniku pravo da takvu dezinformaciju objavljuje a  nije se  obratio ovlaštenim predstavnicima kluba što nalaže profesionalna novinarska etika. U našem klubu radi šest trenera a na čelu stručnog štaba je najstariji i najiskusniji trener Zlatan Ibukić koji je ujedno i trener prve ekipe zajedno sa Dževadom Felićem a ostali treneri rade sa mlađim kategorijama i u školi odbojke. Iznošenje ne istina i dezinformacija u javnim medijima je odgovornost tih medija i osoba koje to rade čime se nanosi šteta klubu, te se od istih aktera može tražiti i odgovornost pa čak i putem suda za nanošenje štete i narušavanje digniteta i ugleda kluba. 

Obzirom da list Sport nije objavio demant i saopštenje druge prozvane strane time je prekršio princip  nepristrasnosti u informsanju javnosti. 

Predsjednik kluba

Ismet Jusić s.r.

KIP.ba

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 17:04

Facebook komentari

Back to top