fbpx SARAJEVO: Sve više mladih moli za komad hljeba

SARAJEVO: Sve više mladih moli za komad hljeba

Home

SARAJEVO: Sve više mladih moli za komad hljeba


Jedini problem je vikendom, kada se dijeli suha hrana, jer se tada naručuje tačan broj konzerviranih obroka. U javnim kuhinjama svaki dan raste broj korisnika. Najteže je što je sve veći broj mladih koji mole za obrok. Narodna kuhinja Stari Grad godinama spremno dočekuje sve situacije, vremenske neprilike i nesreće. Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad, kaže da svima nastoje dati obrok.

Promrzli

- Sigurna sam da uz kuhinje koje djeluju u KS-u nijedna osoba ne bi trebala biti gladna. Imamo dovoljno hrane, donacija i redovnih izdvajanja iz budžeta KS-a da priuštimo obrok svima koji dođu, kaže Šeta.Nakon što su u Sarajevu nastupile ekstremne hladnoće, Narodna kuhinja je pozvala sve kojima je potreban topli napitak ili jelo da im se obrate bez dokaza o mjestu boravka, materijalnom statusu i slično. Ova akcija će se provoditi svaki dan do poboljšanja vremenskih prilika.U pučkoj kuhinji Humanitarno-karitativne organizacije Kruha "Svetog Ante" trenutno je 700 korisnika na spisku, a svakodnevno se podijeli i nekoliko desetina obroka više za one koji dođu gladni i promrzli, iako nisu na spisku.- Teško je bilo koga ko dođe po obrok vratiti, bez obzira na to da li ispunjava uslove. To nikada ne činimo, nego se trudimo da svakome pomognemo. Zabrinjava nas što više mladih dolazi po kruh i čorbu. Naše kuharice uvijek naprave nekoliko obroka više pa hrane bude dovoljno.

Bolesni

Jedini problem je vikendom, kada se dijeli suha hrana, jer se tada naručuje tačan broj konzerviranih obroka, mlijeka i slično, ali i tada nađemo neki način pa barem podijelimo kruh, rekao nam je Krešimir Ljubas, tajnik Humanitarno-karitativne organizacije "Kruh Svetog Ante". Dodao je da veliki problem imaju i u radu na terenu, jer su potrebe velike.Topli obrok se dostavlja za bolesne, nepokretne i socijalno zanemarene osobe, a imaju samo jedno vozilo i ne mogu stići u sve dijelove grada, a svakodnevno se povećava broj onih kojima je pomoć neophodna.(Izvor: Oslobođenje.ba)
Tagovi
Objavio: Tue, 17/01/2017 - 12:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top