Sarajevo: Sve više oboljelih od sezonske gripe

Home

Sarajevo: Sve više oboljelih od sezonske gripe


Još nije kasno vakcinisati se, jer su organizmu potrebne dvije sedmice da stvori zaštitu, kazao je dr. Šačić.

Sezonska gripa potvrđena je u KS-u i ona je očekivana za ovo doba godine, ali o epidemiji se još ne može govoriti, tvrdi za Oslobođenje prof. dr. Zarema Obradović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KS-a.

- Nadzor nad respiratornim oboljenjima uključujući i gripu počinje od 40. sedmice u godini do 20. sedmice naredne godine. Vodi se i nadzor nad svim oboljenjima koja su slična gripi, a onda kada to ljekarima po kliničkoj slici bude upućivalo na gripu, uzimaju se uzorci da se potvrdi da li se zaista radi o tom virusu.

Bris

Uzorci se šalju u mikrobiološki laboratorij na KCUS-u i evo, prema izjavama kolega, potvrđeno je prisustvo virusa gripe. Radi se o sezonskoj gripi, nije neka nova u pitanju. Međutim, nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas se svakom pacijentu ne radi bris jer za sada nema nikakve potrebe za tim pošto se gripa može lako dokazati i kliničkim putem, kaže Obradović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, od 3. oktobra do danas u KS-u registrovano je 3.370 oboljenja sličnih gripi, dok je mnogo više akutnih respiratornih oboljenja i to 32.973.

- Imamo podatak da među vakcinisanim nema oboljelih od gripe, što znači da je vakcinacija itekako jako bitna i dobra zaštita od obolijevanja, navodi Obradović.Kako bi se zaštitili od gripe, njena preporuka je da se što više radi na podizanju imuniteta, jede dosta voća i C vitamina, piju topli napici, i kao najbitnije češće provjetravaju prostorije u kojima se boravi.

Rizične grupe

Od dr. Enesa Šačića, epidemiologa u JU Dom zdravlja KS-a, saznajemo da je još pogodno vrijeme da se građani vakcinišu.

- Od 8.000 doza ostalo nam je na raspolaganju 700 vakcina. Još nije kasno da se vakciniše, jer su organizmu potrebne dvije sedmice da stvori zaštitu. Očekujemo da će se broj oboljelih povećati krajem januara, kada djeca krenu u školu, a svoj maksimum će dostići u februaru. Zato preporučujemo da oni koji to nisu učinili, a posebno rizične grupe stanovništva, dođu u naše centralne objekte i što prije se vakcinišu, kazao je Šačić.

(Izvor: Oslobođenje.ba)
Tagovi
Objavio: Pon, 16/01/2017 - 08:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top