Sarajevo u tišini i suzama ispratilo tabute s 35 srebreničkih žrtava na putu u vječni smiraj

Tužna povorka s tabutima srebreničkih žrtava ispraćena je danas iz Sarajeva. Kamion s tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u tišini je prošao gradom, a ulicama su se mogli čuti samo jecaji preživjelih žrtava i građana koji suosjećaju s njima.

Kamion s tabutima se, kao i svake godine, zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje su brojna rodbina i prijatelji žrtava te građani Sarajeva i predstavnici vlasti dodirivali tendu kamiona i stavljali cvijeće pored tabuta. 

Tužna povorka danas je prošla i kroz Visoko, Ilijaš i Vogošću. Iz Visokog je danas svoju tetku ispratila Sajma Pašić kojoj su ubijeni svi članovi porodice iz Bratunca i Šušnjara.

"Ovo je tuga i žalost. Svi moji su ubijeni i s očeve i s mamine strane. Svi Ademovići su ubijeni, a danas ispraćam svoju tetku", kazala je Pašić te dodala da su svi bježali iz Srebrenice od ruke neprijatelja.

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Pored Vesida bit će ukopana još tri maloljetnika, od kojih i 16-godišnji Feris Mehmedović, čiji dijelovi skeleta su pronađeni 2000. u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca te devet godina poslije i u masovnoj grobnici Zalazje u Srebrenici.

U tabutima koji će proći i drugim dijelovima naše zemlje na putu do Potočara nalaze se i posmrtni ostaci Remzije Dudić koja je ubijena kada je imala 20 godina, i to u šestom mjesecu trudnoće. Ona će biti ukopana u Potočarima zajedno sa svojim mužem Nijazom koji je ubijen kada je imao 22 godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

Podsjećamo, u Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1.000 žrtava. U identifikacionom centru Podrinje u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 167 žrtava.