Šarena džamija ponovo će dobiti svoje šare i stari sjaj

Čuvena travnička Šarena džamija ili Sulejmanija od utorka će biti potpuno zatvorena zbog unutrašnjih radova.

 Obnova munare

Rekonstrukcija Šarene džamija, najveća do sada, počela je krajem avgusta prošle godine i, prema projektu, trajat će 500 radnih dana. Milionski projekt rekonstrukcije finansira turska Direkcija vakufa, a do sada su izvedeni veliki radovi kako bi bila poboljšana statika objekta te sanirano korito potoka koji teče pored džamije. Prije nekoliko dana počeli su radovi i na rekonstrukciji munare.

Džamija će biti vraćen stari izgled, sjaj i šare, zbog kojih se i zove Šarena džamija.

Sulejmanija džamija, poznatija kao Šarena džamija, u Travniku je četvrta po starosti u ovom vezirskom gradu. Izgrađena je pred sami kraj 16. stoljeća, a ime je dobila po šarama koje se na njoj nalaze od perioda druge rekonstrukcije. Zahvaljujući Vakufskoj direkciji Republike Turske koja plaća rekonstrukciju, Šarenoj džamiji staroj 500 godina bit će vraćen sjaj.

Prvobitnu džamiju izgradio je Gazi-aga koji je, prema zapisima, bio veliki junak i borac te pripadnik janjičara. Prva džamija imala je veliki harem koji je vremenom smanjivan, a prostor nacionaliziran. Tragovi harema i nišana su pronađeni tokom gradnje novih objekata na Žitarnici u blizini česme prema istoku. Jedan od nišana pripada upravo njenom graditelju Gazi-agi.

Zanimljivo je da je to jedina džamija u BiH kojoj je munara na lijevoj strani. Postoje različite teorije zbog čega je to tako.

Blagi nagib

Jedna od teorija je da s desne strane džamije nije bio vakufski prostor pa nisu htjeli uzurpirati taj dio. Druga teorija je da s te desne strane teče potok i da konstrukcija munare ne bi izdržala. Interesantno je da desni dio džamije ima blagi pad, a potvrdili su to i arhitekti jer je Travnik napravljen nad vodom.

Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Objekt je pretrpio i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, da bi tek osamdesetih godina prošlog stoljeća bila obavljena temeljita restauracija, koja joj je povratila nekadašnji izgled s nezaobilaznim biljnim ornamentima.

Zamjenske džamije

Zbog radova aktivnosti koje su se do sada odvijale u Šarenoj džamiji bit će nastavljene u obližnjoj Lončarica džamiji, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

 

- Ramazanski sadržaji će se umjesto u Šarenoj džamiji ovog ramazana odvijati u Lončarici. Uz to, zbog manjeg kapaciteta Lončarice, džuma-namaz će se od 4. maja ove godine klanjati i u Poturmahalskoj džamiji – navode iz MIZ-a.