Saslušanjem posljednjeg svjedoka odbrane nastavljeno suđenje Naseru Oriću

Home

Saslušanjem posljednjeg svjedoka odbrane nastavljeno suđenje Naseru Oriću


Omer Delić je naglasio da između Konjević Polja i Srebrenice nije bilo nikakve komunikacije, te da je Orića upoznao tek 1993.

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću nastavljeno je danas u Sudu BiH saslušanjem posljednjeg svjedoka odbrane Omera Delića.

Odgovarajući na pitanja advokatice Lejle Čović, on je Delić je ispričao da ga je rat zatekao u selu Glogova, koje su srpske snage 2. maja 1992. godine opkolile transporterima, te zatražile da svi predaju naoružanje, čak i pripadnici rezervnog sastava policije.

Sedam dana kasnije, priča svjedok, selo je ponovo opkoljeno i zapaljeno, a 70 ljudi je odvedeno na strijeljanje.

On je nakon toga otišao u selu Čizmiće i na koti Stolica ostao je do juna.
Kao i ranije saslušani svjedoci i Omer Delić je naglasio da između Konjević Polja i Srebrenice nije bilo nikakve komunikacije. Nadalje, rekao je da je Orića upoznao tek 1993. godine kad je UNPROFOR ušao u Srebrenicu.

Također je izjavio da je čuo da je Milutin Milošević poginuo na tenku između Lolića i Sandića.

Predsjedavajući Vijeća sudija Šaban Maksumić pitao je svjedoka zašto se baš pričalo o pogibiji Miloševića, na šta je Delić odgovorio: "Milošević je bio veoma poznat jer je bio komandir policije u Bratuncu i bio je među onima koji su razoružavali ljude 9. maja u Glogovoj".

 

Orić i Muhić su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ABiH, učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika počinjena 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH (ABiH), a Muhić pripadnik tih snaga.

Suđenje se nastavlja 23. maja ulaganjem materijalnih dokaza.

 
(Izvor: Oslobođenje.ba)
Tagovi
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 11:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top