Sastanak Putina, Erdogana i Rouhanija o sirijskoj krizi

Turska će biti domaćin trilateralnog samita o sirijskoj krizi, kojem će u srijedu prisustvovati predsjednici Turske, Rusije i Irana, u vrijeme dok se na terenu događaju značajne promjene u sedmogodišnjem građanskom ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dočekan je u Ankari uz najviše državne počasti, a nakon njega je stigao i predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Putina je dočekao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a iranskog predsjednika dočekao je ministar odbrane Nurettin Canikli.

Iran i Rusija, koji podržavaju Vladu Sirije u ovom sukobu, i Turska, koja podržava snage umjerene opozicije, blisko sarađuju kroz seriju pregovora od prošle godine, u pokušaju da pronađu rješenje sirijskog konflikta.

Tri sile dogovorile su brojne zone deeskalacije, kao rezultat višestrukih pregovora tokom 2017. godine.

Snažne ekonomske veze

Razgovori su vođeni u ruskom gradu Sočiju i kazahstanskoj prijestonici Astani, podsjeća Umut Uras, novinar Al Jazeere u autorskom tekstu za Al Jazeeru English.

Agencija Associated Press ranije je ocijenila da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikad, u trenutku kad Moskva srlja u diplomatski procjep velikih razmjera zbog skandala s otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji.

"Turska i Rusija ostavile su po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz podsjećanje da su dvije strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400, "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO-u".

Osim nuklearne elektrane, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i plinovod Turski tok, kojim će se ruski plin  dopremati do Turske.

"Ankara i Moskva sarađuju uprkos svojim stavovima o suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu – Moskva je na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava Assadove neprijatelje od početka sirijskog rata prije sedam godina", zaključuje američka agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencij

Tagovi