SASTANAK U PARIZU: Merkelova i Sarkozy opet razgovaraju o krizi

Home

SASTANAK U PARIZU: Merkelova i Sarkozy opet razgovaraju o krizi


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se danas u Parizu pod pritiskom da približe stavove o centralizaciji kontrole nad budžetima članica evrozone, radi rješavanja krize koja ugrožava evropsku monetarnu uniju.

Dvoje lidera predstavili su prošle sedmice svoje stavove o jačanju fiskalne integracije, a sada treba da prevaziđu preostala neslaganja, kako bi predstavili prijedloge ostalim liderima EU na samitu za četiri dana.

Očekuje se da će Merkelova i Sarkozy usaglasiti prijedloge o jačanju budžetske discipline u evrozoni kroz izmjenu osnovnog sporazuma EU.

Finansijska tržišta stabilizovala su se prošle sedmice, nakon što su centrane banke preduzele akciju i dale dodatna sredstva evropskim bankama, u iščekivanju franko-njemačkog krovnog plana.

Merkelova se zalaže da evropske države predaju kontrolu nad svojim budžetima tijelu EU sa pravom veta, za šta je neophodna izmjena sporazuma o EU, dok Francuska podržava ideju da države imaju kontrolu nad uvođenjem sankcija zemljama koje prekrše pravila.

Vlada u Berlinu naklonjena je jačanju federalnog sistema EU, poslije skupih isplata prezaduženim državama, dok je Sarkozy u Francuskoj izložen optužbama da je spreman da preda državni suverenitet zvaničnicima EU koji nisu birani na izborima.

Njemački kancelar i francuski predsjednik sarađivali su toliko blisko u posljednjih nekoliko sedmica da su komentatori počeli da ih nazivaju zajedničkim imenom "Merkozy".  

(SRNA)
 
Objavio: Pon, 05/12/2011 - 09:02

Facebook komentari

Back to top