Saudijac djelovao sam u ubistvu tri osobe u američkoj bazi na Floridi (VIDEO)

Istražitelji vjeruju da je pripadnik saudijske ratne avijacije djelovao sam u petak kada je ubio tri osobe i ranio osam u američkoj mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je usmrtila policija, objavio je u nedjelju FBI.

Rachel Rojas, specijalna agentica zadužena za FBI-ev ured u Jacksonvilleu, rekla je da je napadač koristio pištolj Glock koji je legalno kupio na Floridi, prenosi Hayat.ba.

Vjerujemo da je bio jedan napadač koji je počinio taj napad i nema uhapšenih u ovom slučaju- kazala je  na konferenciji za novinare Rojas, glavna istražiteljica u slučaju.

Pokušavamo otkriti njegov motiv…-dodala je ona. Također je izjavila kako FBI radi na tom slučaju “pod pretpostavkom da je riječ o terorističkom činu”, i dodala da je u istrazi angažirano  80 specijalnih agenata FBI-a, 100 pomoćnog osoblja i brojni  istražitelji iz mornarice i više saveznih agencija, prenosi  Reuters.

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni bio pripadnik Kraljevskih saudijskih zračnih snaga te da je u američkoj mornaričkoj bazi bio u sklopu programa obuke čija je svrha osnažiti veze sa stranim saveznicima. FBI ga je identificirao kao Mohameda Saida Alšamranija (21). Počeo je s obukom u Sjedinjenim Državama 2017. godine i bio je na području Pensacole posljednjih 18 mjeseci, saopćile su vlasti.

Guverner Floride, Ron DeSantis, govoreći na konferencijiza novinare  u nedjelju u popodnevnim satima, odgovorio je “da, da” na pitanje smatra li pucnjavu terorističkim aktom.

Puno je frustracija u našoj državi zbog ovoga- rekao je DeSantis i dodala:

Imate strano vojno osoblje koje dolazi u našu bazu. To ne bi smjeli činiti ako mrze našu zemlju.

Imao je duboku mržnju prema Sjedinjenim Državama. Da bismo dovodili ove strane državljane, morate poduzeti mjere opreza- rekao je DeSantis.