Saudijska Arabija donirala 200 miliona dolara za Jerusalem

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz danas je saopćio da je Saudijska Arabija donirala ukupno 200 miliona dolara za potrebe agencija koje djeluju u Jerusalemu.

U obraćanju na 29. Samitu lidera Arapske lige u Dhahranu, kralj Salman je kazao da je 150 miliona dolara donirano jerusalemskom Islamskom vakufu, a dodatnih 50 miliona dolara agenciji Ujedinjenih nacija UNRWA.

“Palestina i njen narod su u srcima svih Arapa i muslimana“, kazao je kralj Salman i dodao da je samit koji je danas okupio lidere 16 arapskih zemalja zato i simbolično nazvan jerusalemskim samitom.

Samit se održava dan nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija izvele napade u Siriji kao odmazdu na nedavno korištenje hemijskog oružja u masakru nad civilima u Dumi.

Upravo je rat u Siriji jedna od glavnih tema arapskog samita, a na dnevnom redu će se naći i krize na Bliskom Istoku, u Jemenu i Libiji te iransko miješanje u unutrašnja pitanja arapskih zemalja.

Iako je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abu Al-Ghait uputio pozivnicu, na samit nije došao katarski emir Sheikh Temim bin Hamad Al Sani. Zaljev je poprište duboke diplomatske krize između Katara i nekoliko arapskih zemalja, ali shodno ranijim najavama ta kriza neće biti na dnevnom redu današnjeg samita.

Samitu također prisustvuju i visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i izaslanih Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura.