Saudijska Arabija: Zbog dopuštanja ženama da voze, bez posla ostaje oko milion privatnih stranih vozača

Home

Saudijska Arabija: Zbog dopuštanja ženama da voze, bez posla ostaje oko milion privatnih stranih vozača


Očekuje se da će odluka o dopuštanju ženama da voze automobil značajno smanjiti broj stranih vozača u Saudijskoj Arabiji, jer će se mnoge žene oslanjati na vlastitu vožnju.

Visoki izdaci upošljavanja privatnog vozača su još jedan razlog zbog kojeg se očekuje da će se povećati broj Saudijki koje voze automobil. Saudijska porodica za usluge privatnog vozača troši oko 1.000 dolara mjesečno.

Procjenjuje se da je broj stranih vozača u Saudijskoj Arabiji prošle godine iznosio između 800.000 i 1.000.000. A prema brojnim medijskim izvještajima, saudijska domaćinstva su za usluge privatnih vozača u 2016. godini potrošila više od 14 milijardi saudijskih rijala (3,73 milijarde dolara).

Troškovi obično uključuju naknadu za smještaj, troškove zapošljavanja, avionske karte, vize, vozačke dozvole, osiguranje, hranu, plaće i liječenje.

Pretpostavlja se da će se s dozvoljavanjem ženama da voze automobile značajno povećati potražnja za automobilima u Saudijskoj Arabiji.

Prošle godine u Saudijskoj Arabiji je zabilježena prodaja oko 676.000 automobila. Toyota se našala na prvom mjestu s 32% ukupne prodaje, a iza nje s 24% našao se Hyundai.

Također se očekuje da će saudijsko tržište automobila svjedočiti povećanju potražnje i prodaje malih i kompaktnih automobila koji nude veću akomodaciju i pokretljivost.

 

(Izvor: Saff)

Topic
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 23:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top