Saudijska koalicija pozdravlja Trumpovu odluku o Iranu

Saudijska Arabija i njeni saveznici pozdravili su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz sporazuma sa Iranom smatrajući to političkom pobjedom, javlja Reuters.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su ranije izražavali zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i njegove podrške militantnim grupama.

"Pariz i London možda ne vole Trumpovu odluku, ali kako bi se osjećali da dođu pod direktnu iransku prijetnju", navodi list na engleskom jeziku "Arab News" u tekstu pod naslovom "Ugovor je mrtav".

Saudijski biznismen Ziad, kako prenosi Reuters, navodi da je bila ispravna odluka Kraljevine da ospori ugovor sa Iranom, jer on nije sprječavao Teheran da širi negativan uticaj u regiji.

"Svakih nekoliko dana na nas se ispaljuju rakete iz Jemena i imamo dokaze da ih pravi Iran. Oni se miješaju u Siriji, Jemenu, Maroku, ako to drugima ne smeta, nama smeta", naveo je.

Saudijska vojska danas je presrela dva projektila ispaljena prema prijestolnici iz Jemena.

Ministar vanjskih poslova Irana Anwar Gargash ranije je rekao da je ugovor ojačao Iran čiji je "balistički program postao ofanzivan i namijenjen izvozu".