Mediji: Saudijsko naftno polje Ghawar nije najveće na svijetu

Tržište konačno zna da naftno polje u Saudijskoj Arabiji više nije najveće svjetsko konvencionalno naftno polje, prenosi Bloomberg.

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco objavila je u izvještaju o izdatim obveznicama kako je njeno naftno polje Ghawar, najveće naftno polje na svijetu, imalo 58 milijardi barela ekvivalenta nafte u svojim ukupnim rezervama krajem 2018. godine i 48,3 milijardi rezervi fluida.

Saudi Aramco, najveći svjetski proizvođač nafte, izjavio je kako očekuje da će globalne cijene nafte ostati nestabilne, na osnovu variranja koja su se događala u prethodnim mjesecima, prenosi Arabi 21.

"Variranje cijena po kojima kompanije mogu prodavati sirovu naftu može uzrokovati značajna odstupanja u rezultatima poslovanja kompanije i njenih finansijskih tokova", saopćio je Aramco.

Manja proizvodnja od očekivane

Agencija Bloomberg komentirala je finansijske izvještaje kompanije Aramco da je naftno polje Ghawar, za koje je agencija pojasnila da je u stanju proizvesti 3,8 miliona barela dnevno, privuklo pažnju trgovaca nafte, jer je to manje od dnevne proizvodnje koju je tržište očekivalo.

U izvještaju Bloomberga, koje je priredio Javier Blas, piše da tržište sada konačno zna da naftno polje Ghawar u Saudijskoj Arabiji više nije najveće svjetsko konvencionalno naftno polje te da se Saudijska Arabija oslanja na mali broj gigantskih polja kako bi održala svoje proizvodne kapacitete, prenosi Arabi 21.

Objavljeni podatak ukazuje na to da je Permijski bazen u Sjedinjenim Američkim Državama, s proizvodnjom od 4,1 miliona barela dnevno prošloga mjeseca, već najveći bazen za proizvodnju nafte, prenosi aljazeera.net.