Saudin Sivro najavio zvanični štrajk prosvjetnih radnika: Zamolio bih roditelje za razumijevanje

Traže povećanje osnovice plaća

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro najavio je zvanični štrajk upozorenja.

Štrajk će započeti 18. septembra s početkom u 7 sati u vrtićima JU "Djeca Sarajeva" i od 7.35 u 68 osnovnih škola. 

Saudin Sivro je naglasio da su nekoliko puta pokušali ostvariti socijalni dijalog s vlastima, a da oni nisu htjeli odgovoriti na zahtjeve o povećanju osnovice plaća te da će štrajk trajati najkasnije do 4. oktobra.  

- Štrajk će biti u utorak, ukoliko ne dođe do ispunjenja naših zahtjeva. U ponedjeljak želimo pregovore, vlasti su odgovorile da ne može. U odluci koja je na sedam stranica možete jasno vidjeti da Vlada KS od 20. decembra, kada je usvojen budžet KS, nije uradila ništa, a šta smo mi uradili. Plaća čistačice je 536 KM, a najveću ima direktor JU "Djeca Sarajeva" 1.450 KM. Tražimo povećanje za one u sredini, kojih je najviše, jer je trenutna plaća nastavnika 1.077 KM. Pozivamo Vladu na intenzivne pregovore - kazao je Sivro.  

Ukoliko većina roditelja ne bude zadovoljna, Sivro će prekinuti proteste.  

- Zamolio bih sve roditelje za razumijevanje. Svaki izgubljeni čas će se, naravno, nadoknaditi. Roditelji koji nemaju alternativnu, mi ćemo im pomoći, to neće biti nikakav nastavni proces, više će biti kao čuvanje djece - kazao je Sivro.

Na kraju konferencije pozvao je Vladu na intenzivne pregovore još ujutru te poručio da u ovu odluku nije umiješana niti jedna politička opcija.