Savjeti ljekara za hladnije vrijeme: Oblačite se toplije i spriječite znojenje

Home

Savjeti ljekara za hladnije vrijeme: Oblačite se toplije i spriječite znojenje

Dok temperature opadaju, broj oboljelih od prehlade i gripe raste. U ovom periodu je normalno da se javljaju i viroze i prehlade, jer se organizam još uvijek navikava na klimatsku promjenu.

Dr. Amra Bašić-Živadinović, spec. urgentne medicine Javne ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba je kazala da je potrebno pripremiti organizam na varijacije temperatura jer dolaze hladniji jesenji dani.

"Građani se trebaju slojevito oblačiti, jer jutra i večeri budu hladne, dok se tokom dana temperatura povisi. Dodatno, trebaju izbjegavati da se oznoje u odjeći jer to dovodi do pothlađenja organizma. Tada se stvara dobra osnova za neinfektivne i infektivne upale i pada imunitet. Tako je i veći rizik od virusnih i bakterioloških upala disajnih puteva", rekla je prim. dr. Amra Bašić-Živadinović.

Također je bitna adekvatna prehrana - uzimanje dosta toplih napitaka, supica, pogotovo pilećih koje su jako važne u ovom periodu. Doktorica Bašić-Živadinović je poručila da se izbjegava unos hladnih tekućina, te da se što više konzumira voće i povrće. 

Iako se veliki broj građana u posljednje vrijeme žali na probleme s povraćanjem, dijarejom i mučninama, iz JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo saznajemo da su to sporadični slučajevi, te da razloga za zabrinutost nema.

"Imali smo više slučajeva tokom ljetnih mjeseci, no sada je virus u opadanju.  S druge strane, priličan je broj pacijenata s vizorama, posebno u školskoj uzrasti. Početak školske godine pogoduje širenju virusa, no bitno je znati da nismo još uvijek u sezoni gripe", rekao nam je glasnogovornik JU Domovi zdravlja KS-a Arman Šarkić.

Građanima se redovito savjetuje da pojačaju unos C vitamina, redovno i često pranje ruku toplom vodom i sapunom. 

"Potrebno je jačati imunitet kroz ishranu i fizičku aktivnost. Preporučljive su redovite šetnje, posebno ako ste u mogućnosti otići na svjež planinski zrak. Ipak, od toga su izuzeti hronični bolesnici koji imaju svoj režim aktivnosti koje moraju pratiti", zaključuje Šarkić.

Među rizičnim kategorijama se nalaze pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, poput srčanih bolesnika, oboljelih od dijabetesa, bronhitisa i astme. 

Ukoliko dođe do zaraze, savjetuje se oboljelima da ostanu kod kuće i miruju određeni period koji im je savjetovao ljekar, te da posebno pripaze na kontakt s drugim osobama, posebno djecom.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Objavito: Tue, 09/26/2017 - 22:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top