Savjetnik Hrvatskog geološkog instituta otkrio detalje: Na granici Hrvatske i BiH blokovi su se pomaknuli 1-2 metra

asd
Dr. sc. Tvrtko Korbar, naučni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja te je o tome govorio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Timovi Zavoda za geologiju skupljali su tektonske podatke nakon potresa u Banovini, rekao je te dodao da se na stranicama Hrvatskog geološkog instituta mogu pronaći podaci o potresima i mogu se slati fotografije i podaci o pukotinama na terenu i izljevima pijeska u dolinama rijeka koje će im pomoći u definiranju rasjeda koji su nastali tijekom potresa – rekao je za HRT.

Na temelju novinarskih dojava koje su se objavljivale napravila se koncepcija istraživanja na terenu – rekao je.
Na ovom području postoje dva rasjeda, ali prikaz se razlikuje potpuno drugačije od potresa u Zagrebu.
 
Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani. Riječ je o dva odvojena epicentralna područja, istaknuo je te dodao kako svaki potres daje znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa –  dodao je Korbar.
Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da je riječ o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru satelita ili suprotno od satelita koji je prije i poslije potresa prešao preko tog područja.

Petrinja je od BiH odaljena oko 20 kilometara zračnom linijom i svi zemljotresi koji su se od kraja decembra dogodili u Hrvatskoj, osjetili su se i u našoj Krajini.

Sjeverozapadni blok pomaknuo se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok pomaknuo se za 30-40 centimetara od satelita. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini – dodao je Korbar.
Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bilo bi površinskih pukotina, piše HRT.