Schmidt građanima i političarima u BiH: Nemojte misliti da sam naivan, tih sam čovjek, ali kao Nijemac dobro znam o čemu govorim

asd
Niti jedna država nema idealnu situaciju kao u raju, no važno je da se funkcionira i na tome ćemo raditi, poručio je novi visoki predstavnik u BiH

-Nemojte misliti da sam naivan, ja jako dobro znam kako stvari mogu biti komp'likovane, znam kako je, znam kako je kad svi žele da imaju prednost. To je normalno, ja to prihvatam, ali u jednom momentu ćemo sjesti i razgovsarati. Tih sam čovjek, ali sam odlučan i opredijeljen da 3 konstitutivna naroda budu politički na istom nivou, kazao je novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt tokom današnjeg obraćanja javnosti nakon preuzimanja dužnosti.

Poručio je da se neophodno fokusirati na ključne stvari i probleme u BiH.

-Imam dojam da se previše osvrće na dramatičnu i tešku prošlost, znam da je teška historija nešto što nisu započele žrtve. Ljudi su i prije trpili nepravde i to uključuje i neuspjeh evropljana pa i mojih prethodnika da dobro donesu procjenu situacije na Balkanu. Kako ja vidim stvari, tu sam da budem pošten posrednik i da shvatimo da je neophodno da uvidimo historiju, da je poštujemo i da posebno poštujemo žrtve bez obzira na nacionalnost i naslijeđe, svaka žrtva se mora ožaliti, kazao je Schmidt.

Smatra da se nije moguće žaliti samo na prošlost, već da treba gledati kako unaprijediti budućnost.

-Treba gledati kako spriječiti stvari i tragedije koje su se dešavale ovdje. Jasno je da svaki ratni zločin mora biti sankcioniran, govorimo o pojedinačnoj krivici, nikada to nije kolektivna krivica naroda, ja kao Nijemac dobro znam o čemu govorim. Ne čekamo raj, niti jedna država nema idealnu situaciju kao u raju, no važno je da se funkcionira i na tome ćemo raditi, poručio je novi visoki predstavnik u BiH.