Schmidt se neće obratiti u Parlamentu FBiH, nema vremena

.
Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio zastupnicima u Federalnom parlamentu na pozivu te ih informisao da se ne može obratiti na sjednici zbog ranije preuzetih obaveza.

Danas je dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proširen tačkom koja se tiče planiranih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom.

Klub poslanika SDA tražio je od predsjedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Schmidtu sa zahtjevom da se na dvodnevnoj sjednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednih dana, a koje se tiču izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

Zaimović je to i uradio te je poslao Schmidtu poziv da prisustvuje sjednici ili da se pismeno očituje o svojim planovima. On je danas na sjednici dao odgovor koji je stigao.

"Zvali su iz kabineta gospodina Schmidta. Oni su dobili poziv, uredno ga zaprimili. Uvažavajući značaj parlamenta, gospodin Schmidt je itekako svjestan značaja parlamenta u jednoj državi, i sam je bio parlamentarac, ali zbog zbog okolnosti vezanih za ovaj slučaj i drugih obaveza koje je imao on neće moći doći sutra na sjednicu Parlamentu uterminu u kojem je pozvan. Dakle ne može doći sutra. Izrazio je spremnost za saradnju u nekoj drugoj prilici. To je jedan diplomatski odgovor koji smo dobili. Naravno iz OHR-a prate razvoj situacije i ono što mi radimo. Dobili smo jedan pristojan i diplomatski odgovor", rekao je Zaimović.

Javnost od visokog predstavnika još od prošle sedmice očekuje odgovore i bilo kakvo objašnjenje o nacrtu izmjena izbornog zakona koje je pripremio. No, Schmidt izbjegava izaći u javnost s preciznim informacijama i dopušta različite špekulacije.

 

Foto:Arhiv