SDA nije tražila da se ispitaju navodi o kriminalu koje je vrh stranke opisao u pismima Izetbegoviću

Stranka demokratske akcije (SDA) nije proslijedila pravosudnim organima Tuzlanskog kantona na provjeru navode o stranačkom kriminalu koje su u pismima Bakiru Izetbegoviću iznijeli ministri, premijer, parlamentarci i predsjednik skupštine u Tuzlanskom kantonu prije nekoliko mjeseci.

Vladajuća politička stranka, na čijem čelu se nalazi šef države, u pravnoj zemlji bi bez razmišljanja pravosudnim organima proslijedila optužbe funkcionera izvršne i zakonodavne vlasti o ilegalnom zapošljavanju, sumnjivim kupovinama nekretnina, zloupotrebi položaja, omogućavanju šverca i trgovini utjecajem. 

Međutim, kao i u svemu ostalom, Bosna i Hercegovina zaostaje za zemljama s razvijenom političkom sviješću, a to najbolje dokazuje činjenica da se niko iz SDA nije sjetio da Kantonalnom tužilaštvu Tuzla bar "radi reda" proslijedi ozbiljne optužbe o kriminalu i korupciji koje su funkcioneri SDA detaljno opisali u pismima upućenim predsjedniku stranke i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. 

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla potvrdili su nam da im iz SDA nisu proslijeđena sporna pisma, ali da za tim nije ni bilo potrebe jer su bila javno objavljena. 

"Tužilaštvo je tražilo i pribavilo i drugu odgovarajuću dokumentaciju s javnog događaja gdje su izrečeni i drugi navodi koji se također provjeravaju (sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona)", kazali su nam iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla. 

Javnost u BiH je još u novembru upoznata o tome da je kantonalni pravosudni organ otvorio predmet o navodima iz pisama i komunikacije kantonalnih čelnika i predstavnika SDA s centralom stranke u Sarajevu. Riječ je o pismima koja je prvi objavio portal Klix.ba 10. novembra 2017. godine.
 

U toku provjera navoda



Ovim povodom kontaktirali smo Kantonalno tužilaštvo Tuzla kako bismo provjerili u kojoj fazi se nalazi ovaj predmet. Kako nam je rečeno, ovo tužilaštvo formiralo je predmet na osnovu navoda iz pisama koja su članovi Stranke demokratske akcije (SDA) s područja Tuzlanskog kantona slali u centralu stranke u Sarajevu, u kojima su izneseni i određeni dijelovi u kojima se ukazuje na potencijalne nezakonitosti i nepotizam. 

"Uz ova pisma, koja su javno i objavljena, pribavljena je i odgovarajuća dokumentacija u vezi s ovim navodima i međusobnim optužbama. U toku su određene provjere i saslušanja nekih osoba u vezi s ovim navodima. Ono što je posebno važno pojasniti je da se trenutno, ali će se i u narednom periodu provjeravati isključivo oni navodi koji su konkretizovani, odnosno mogu se provjeriti u smislu eventualnog postojanja krivičnih djela, a nisu paušalnog karaktera. Tužilaštvo se neće, niti se može, upuštati u međusobne optužbe koje su isključivo političke prirode, jer bi tako ušli u područje miješanja u politiku i političke odnose. Dakle, u toku su određene provjere konkretnih navoda i nije donesena tužilačka odluka u predmetu", rekli su nam u Tužilaštvu TK.
 

SDA se nikada nije oglasila o navodima iz pisama



Zanimljiva je informacija da se SDA nikada nije javno očitovala o pismima koja su upućena predsjedniku stranke. 

Podsjećamo, ilegalno zapošljavanje, sumnjiva kupovina nekretnina, zloupotreba položaja, omogućavanje šverca i trgovina utjecajem samo su neke od teških optužbi na račun stranačkog kadra, a koje su u pismima upućenim Bakiru Izetbegoviću iznijeli funkcioneri SDA. 

Nedavno smijenjenog premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića stranačke kolege optužile su da je pisao imaginarne kazne dok je obnašao dužnost saobraćajnog policajca, da je naplaćivao svako radno mjesto nakon što je postao premijer, da je na osnovu toga stekao veliki broj nekretnina u Sarajevu i Tuzli, da je masovno zapošljavao rodbinu i prijatelje te da je koristeći svoju funkciju dijelu stanovništva osigurao nesmetan prohod kroz policijske kontrole kako bi se bavili švercom uglja ili švercom tehničkog ogrjevnog drveta. 

Pored toga, Gutić je optužen za zloupotrebu položaja, odnosno opstruiranje donošenja određenih zakona zbog ličnih interesa, opstruiranje prijema novih radnika u institucije vlasti ukoliko on ne dobije veći broj pozicija...

Na drugoj strani, Gutić je optužio predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Senada Alića za nepotizam, ministra unutrašnjih poslova TK Huseina Topčagića za netransparentno zapošljavanje 200 osoba, zloupotrebu položaja i druženje s osobama iz kriminalnog miljea. 

Pošteđeni nisu ostali ni potpredsjednik SDA i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Kukić te predsjednica SDA u Banovićima i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić. 

Gutić je Kukića optužio za izazivanje političke krize s ciljem rušenja Vlade Tuzlanskog kantona po uzoru na 2014. godinu (kada je zapaljena zgrada Vlade TK), a Pirić da mu pomaže u tome. 

 

(Izvor: Klix.ba)