SDA pita Čovića: Da li veličanje masovnih zločina predstavlja evropske vrijednosti?

Home

SDA pita Čovića: Da li veličanje masovnih zločina predstavlja evropske vrijednosti?


Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćeno je da je obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne sraman anticivilizacijski čin.

"Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja izrugivanje žrtvama", navode iz SDA. 

Dodaju da je paratvorevina Herceg-Bosna produkt udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate. 

"Osim Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izašao osramoćen i populacijski desetkovan. Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim historijskim dokumentima i konačno u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na 111 godina zatvora", navodi se u saopćenju.

Kako kažu, otužno zvuče poruke sa jučerašnjeg obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini. Istina je, nažalost, sasvim drugačija. 

"O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta. Pitamo Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to evropske vrijednosti za koje se zalažu?!", stoji u saopćenju.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Tue, 29/08/2017 - 13:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top