SDA u Bihaću doživjela potop… Evo šta im poručuje nekadašnji član i gradonačelnik Emdžad Galijašević

wef
U gradu na Uni ovih dana se vodi žustra rasprava ko je kriv za najgori rezultat SDA o ovome gradu u posljednjih 30 godina

Širom BiH analiziraju se rezultati lokalnih izbora. Jedan od gradova u kojem je SDA imala vrlo loš rezutat je i Bihać. Zato se ovih dana, kao što bi to rekao predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, na tamošnjim društvenim mrežama tamo vodi velika rasprava o razlozima lošeg rezultata.


Zanimljvo viđenje situacije u bihaćkom SDA-u dao je portal BišćeBA. Evo kako oni to vide:


„Dakle, i bez poplave vodom, Bihać je poplavio bojom, ali ne zelenom kako su to neki očekivali. Teško je ovo što se desilo SDA Bihaća nazvati uspjehom, to je potop SDA Bihaća. Neki su naivno mislili da se lokalni izbori mogu dobiti lošim kopiranjem pojedinih segmenata lokalnih izbora iz 2012. godine. Nakon dibidus promašene kampanje uzeli su 8 vijećnika, što je debelo ispod svih predviđanja i očekivanja. Predsjednik GO SDA Bihaćadr Samir Muminović i nosilac liste SDA Bihaća Asmir Budimlić, koji su trebali biti lokomotiva, podbacili su. Polučili su najgori rezultat na lokalnim izborima u 30-godišnjoj historiji ove stranke.

Potop SDA Bihaća svakako nije isključiva krivica Samira Muminovića i Asmira Budimlića. Kombinacija je to dugotrajnih procesa vezanih za vođenje stranke, kadrovske politike, unutarstranačkih odnosa i gubitka ideja stranačkih poltrona i poltrončića, te kratkoročnih faktora vezanih uz ove konkretne lokalne izbore. Muminovićev prethodnik Hadis Jusić ima svojih zasluga u tome. Tokom svog vođenja stranke nije radio na jačanju unutrašnje kohezije, uglavnom je balansirao izmedju različitih struja, a stranku su uglavnom napustili ili su se pasivizirali oni koji su bili personifikacija uspjeha na izborima u periodu 2012-2014. godina.


Kampanja je bila bezizražajna, nije bilo vidljivih lica, nije bilo profiliranog tima. Program nije bio dojmljiv i činilo se kao da se u dijelovima ponavljaju ideje s prethodnih izbora. Lista je skrojena na način da su vodeća mjesta zauzeli pogrešni ljudi. Tako je nosilac liste Asmir Budimlić završio na šestom mjestu, a Samira Filipović, kao druga, i Ervin Bibanović, kao treći, nisu prošli u gradsko vijeće. Bilo je i onih, poput Irmana Alijagića i Amre Ćehajić, koji su odbili kandidature zbog uvrijedljivo niskog mjesta na listi. Dodavši na sve ovo rekordno nisku izlaznost birača, pogotovo onih spektra desnog centra, koji su očito imali razloge prespavati lokalne izbore, debakl je bio neizbježan.


Politika Šemsudina Dedića došla je na naplatu u potpunosti. Kadrovski devastirana stranka, s tinjajućim unutrašnjim sukobima, loš izborni program i promašena kampanja, bili su presudni. SDA Bihaća je očito u krizi idntiteta i upravljanja. Tko god naslijedi Muminovića, imat će nazahvalan posao u revitalizaciji stranke. Ukoliko ne dođe do konsolidacije, sigurno je da će biti opcija koje će privući njihove birače. Prednost SDA Bihaća je svakako stranačka struktura, prisutnost mjesnih ogranaka u praktički svim dijelovima Bihaća. Međutim, pokazalo se i na ovim lokalnim izborima da struktura nije sve, nego je potrebno zalaganje, ideja i strast.


Minuše izbori, zna se pobjednik, znaju dobitnici također, a radost uspjeha osjetio je samo Šuhret Fazlić sa djecom iz „Pomaka“, dok svi ostali: stranke, strančice, platforme, blokovi – dijele dojmove, od zadovoljstva, razočarenja, rezignacije zbog „potopa“.


Zanimljivo da je na izborima nezavisni kandidat Emdžad Galijašević dobio više glasova da kandidata SDA za gradonačelnika Bihaća. Upravo se i on oglasio u vezi situacija u stranci čiji je bio član i sa kojom je dobio lokalne izbore 2012. godine.


U svojoj objavi na Facebooku Galijašević piše:

„Prisjetimo se 2012. godine kada je SDA Bihać na lokalnim izborima dobila 10 000 glasova a ja kao njihov kandidat za gradonačelnika osvojio mandat sa 15 000 glasova te ubjedljivo pobijedio tadašnju jaku SDP stranku koja je u Gradu Bihaću vladala 10 godina i vjerujem da bi nastavila da se ja nisam pojavio.


Kao veliko hvala, dobio sam jeftinu namještaljku organizovanu sa samog vrha, te „suspendovanje“ iz stranke prije nego je optužnica uopšte podignuta. Zašto je suspendovanje pod navodnicima pokazuje dokument koji mi je u augustu stigao na adresu, a u kojem se navodi da sam izbrisan iz evidencije tek ove godine zbog toga što ih nisam pitao da se kandidujem. Interesantno. Trebao sam se javiti stranci koja me suspenodvala samo u medijima, ne bi li dobili koji glas više na račun mene. Iako su se doista potrudili, jeftina taktika ipak nije urodila plodom.

 

Image
sd

Uporedimo sada iznos za koji sam optužen ja, pa uporedimo iznose za koje je danas zvanično podignuta optužnica protiv federalnog premijera Novalića, njegove zamjenice Milićević, suspendovanog direktora FUCZ-a Solaka te vlasnika „Srebrene Maline“ Hodžića. 


Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u bh. entitetu FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.


Optuženom Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.


Istaknut ću da su mnogi ljudi ostali bez svojih članova porodice zbog pomenutih neispravnih respiratora. 

Zanima me da li će spomenuti dobiti isti tretman kao ja? Da li će biti suspendovani, a da ne kažem izbačeni iz stranke, ili će se njima progledati kroz prste jer su interesi u ovoj pronevjeri novca i zloupotrebi položaja mnogo veći? 


Bitno je naglasiti da se protiv mnogih sadašnjih članova SDA stranke vodi krivični postupak, a još uvijek su na visokim pozicijama ispred iste te stranke te o suspenzijama i izbacivanju nikad nije bilo pomena. 

Bilo kako bilo, sretan sam i ponosan što sam, bez stranačke infrastrukture i generalno podrške bilo koje stranke, istu tu SDA stranku SAM pobijedio na ovogodišnjim lokalnim izborima i kao nezavisni kandidat osvojio drugo mjesto. Iza sebe sam ostavio i SDP, NiP, DF te Platformu za proges. SDA je svoje mjesto u Bihaću nakon 10 godina jedva dobila, prokockala ga veoma brzo, a mislim da će dugo čekati da ga opet dobiju. 

Ako nastave selektivno određivati političke sudbine, debakl na ovogodišnjim izborima je tek početak.“